Individueel traject

Jij en je paard:
samen een dreamteam

Een gouden combinatie in theorie, maar in de praktijk?

 

Ben jij het beu om elke keer stress te voelen voor je opstapt als je gaat rijden? Klaar om eindelijk een team te vormen met je paard en samen fantastische resultaten te behalen?

Je hebt grote plannen met je paard en je hebt alles om die te realiseren: een prachtig paard met geweldige kwaliteiten, het beste materiaal voor je paard, een goede trainer die je ondersteunt en zelf ben je een goede amazone met ervaring. Het plaatje klopt, tenminste in theorie. In de praktijk loopt het helaas niet zoals je zou willen …

 

Herken je dit?

 

Het begon als een droom toen je dit paard kocht, maar het begint steeds meer op een nachtmerrie te lijken. Individueel zijn jullie beiden geweldig goed en hebben jij en je paard alle kwaliteiten om de top te bereiken, maar als combinatie werkt het gewoon niet. Jullie maken samen niet de verwachte vooruitgang en dat zorgt voor verschrikkelijk veel frustratie.

Enerzijds ben je helemaal verliefd op je paard want hij is bloedmooi en superlief. Het voelt als de ideale match, tenminste zolang je met beide voeten op de grond staat. De laatste tijd voel je de stress al opkomen als je nog maar denkt aan opstappen. Je wil het eigenlijk niet toegeven, maar je hebt steeds minder motivatie om te rijden.

Je krijgt goedbedoelde adviezen uit je omgeving zoals “Geef hem eens een goede tik” of “Pak hem aan en rij hem er doorheen”, maar dat is niet wat je wil. Daarvoor hou je te veel van je paard en het ligt ook helemaal niet in je aard om geweld te gebruiken. Ook je trainer roept dit steeds meer tijdens de les en je uit radeloosheid dat bevel – tegen je eigen principes in – toch eens hebt opgevolgd. Om nadien in de stal huilend rond de hals van je paard te vallen, achtervolgd door een massa schuldgevoelens.

De andere amazones lijken moeiteloos vooruitgang te maken met hun paard en dat steekt bij jou wel een beetje. Je doet zo hard je best en toch lijkt het alsof je enkel achteruitgaat met je geweldig paard. Er vraagt elke week wel iemand wanneer jullie de eerste wedstrijd gaan winnen. En elke keer bezorgd die vraag je nog meer onzekerheid of je het wel kan met dit paard.

Als deze situatie blijft aanslepen, word je steeds meer gefrustreerd en bezorgt het je enkel nog stress. Of nog erger: je hebt er echt genoeg van en stopt helemaal met rijden. Dan is de kans groot dat je opgeeft, je rijlaarzen volledig aan de kant zet (of zelfs weggooit) en dat je jouw prachtige paard verkoopt. En dat is wel het allerlaatste wat je wil.

You can’t win together if you don’t work together. – Nick Saban – 

Het kan gelukkig ook anders

 

Wat je wel wil: een (h)echt team vormen met je paard en samen vooruitgang maken.

Hoe zou het voor je zijn als het rijden makkelijk verloopt, met een paard dat meewerkt en zelfs meedenkt. Een paard dat je hulpen goed aanneemt en waarmee je elke keer vooruitgang maakt. Je stapt weer vol motivatie op en hebt ontzettend veel plezier in het rijden. Nadien stap je met een geweldig goed gevoel weer van je paard. Dit geeft je vertrouwen om weer verder te werken naar die mooie resultaten waarvan je droomt.

En nog beter: elke keer voel je ook echt dat je er steeds dichterbij komt. Je zet weer stappen in de goede richting. De aanwijzingen van je trainer vertaal je meteen naar de juiste hulpen, want jij kent je paard beter dan eender wie. Elk apart zijn jullie geweldig, samen zijn jullie helemaal briljant. Jullie zijn een gouden team en je weet dat er nog veel meer groeipotentieel is omdat jij en je paard elkaars individuele kwaliteiten versterken.

dreamteam paard

Dit wil ik, maar hoe dan?

 

Dat is mogelijk als jij en je paard samen met mij aan de slag gaan met het traject “Jij en je paard: samen een dreamteam”. Tijdens dit individuele traject begeleid ik jou en je paard voor 3 maanden.

Hiervoor kom ik 3x naar jouw locatie voor een sessie samen met je paard (3 x 2 uur) en hebben we 3 online sessies van telkens een uur. Verder krijg je 7 online modules met theorie en oefeningen om jouw leiderspositie ten opzichte van je paard te versterken en je hulpen te verfijnen. Als bonus ontvang je een online bonusmodule over “Creatief longeren”. 

Wat levert dit me op?

 

Aan het einde van dit traject heb je weer het gevoel dat je had op de dag dat je je paard hebt gekocht, namelijk “Dit is mijn droompaard”. Dankzij de hechte band met je paard vormen jullie een fantastische combinatie, waardoor je samen geweldige sprongen vooruit maakt. Het geeft je het gevoel dat je paard jou respecteert en vertrouwt als zijn leider.

Bovendien weet je perfect wat je paard nodig heeft om vlot door uitdagende momenten te komen. Je voelt je paard aan en weet meteen hoe je kan reageren om je paard weer rust en vertrouwen te geven. Samen vormen jullie een geheel en je hebt weer superveel plezier tijdens het rijden. Jij bent enorm gemotiveerd en je maakt telkens vooruitgang met je paard waarmee het gewoon klikt.

Kortom, jullie zijn een (h)echt dreamteam.

paard vriendschap dreamteam

Je investering voor dit waardevolle traject is 997€. Hiervoor kom ik 3x naar jouw locatie voor een sessie samen met je paard (3 x 2 uur) en hebben we 3 online sessies van 1 uur.

Daar bovenop krijg je toegang tot 7 online modules met tips, uitleg en oefeningen om jouw leiderspositie ten opzichte van je paard te versterken en je hulpen te verfijnen.

Zullen we er samen aan beginnen?

Lees hier ervaringen over het traject:

Ik heb een traject van 3 maanden gevolgd na een val van mijn paard tijdens een buitenrit. Met een bang hartje ben ik eraan begonnen maar door de oefeningen van Dorien ging het steeds beter tussen mij en Caliber. Zij legde alles heel goed uit en is heel geduldig. Na 1,5 maand deed ik terug een eerste klein buitenritje. 

Enkele dagen nadat we het traject hebben afgerond, heb ik zelfs voor het eerst weer buiten met hem gegaloppeerd. Het was sneller dan verwacht, maar het voelde goed aan. Ik had dit echt nooit gedacht.

Dorien wist precies hoe ze mij moest leren mijn gevoelig paard beter te begrijpen. Ik ben ze heel dankbaar want ik was ten einde raad. Ik ben zo blij dat ik je heb opgebeld want nu sta ik steviger in mijn schoenen. Bedankt!

Astrid

Reactie over het hele traject

Door de online sessies die we hadden, konden we de online modules iedere keer wat evalueren en kon Dorien ook bijsturen waar nodig was. Zo kon ik mezelf of bij mijn paard bijsturen. Dit heeft ons beiden doen groeien. Zo heb ik geleerd situaties anders aan te pakken en mijn houding en de manier van oefeningen aan te passen waar nodig. Zo ben ik rustiger geworden en is mijn paard ook rustiger geworden. Ze is ook minder angstig omdat we ook daaraan werken met attributen zoals een paraplu, balken, kegels en dergelijke…

Dit traject zou ik zeker aanraden aan mensen die de band met hun paard willen versterken of graag wat meer variatie in hun training zoeken. Soms vergeten we wat belangrijke dingen bij ons paard, zoals gewoon wat knuffelmomenten, of gewoon blij zijn als iets goed gaat en dat komt in dit traject zeker aan bod. Dorien helpt je aan zo’n dingen wel herinneren!

– Mavis –

Reactie over het hele traject

Voor dit traject was het moeilijk om op een goede manier met mijn paard te longeren en om bepaalde oefeningen met haar te doen. Met sommige oefeningen was ze ook wat angstig. Ik was ook onzeker over hoe ik bepaalde dingen moest aanpakken en of ik ze wel goed aanpakte.

Tijdens dit traject heb ik zowel haar als mezelf zien groeien. We begrepen elkaar beter, waardoor de oefeningen en het longeren makkelijker begonnen te gaan. Ook door de feedback over de oefeningen die we doorliepen en eventueel wat aanpasten, ging het makkelijker

Het resultaat van dit traject is dat ik beter weet hoe ik op sommige situaties beter/anders moet reageren, zodat ik mijn paard beter kan begeleiden met wat ik vraag van haar. Zo ook als er paarden binnen gehaald worden, durfde ze nogal wat wild te reageren, want dan wil ze naar die paarden toe lopen. Nu corrigeer ik haar door haar te laten doen wat ik haar vraag en zij doet het direct! Ik was duidelijk genoeg en zij begreep mij meteen.

– Mavis –

Reactie over de sessies op locatie

Ik ben gestart met dit traject om mijn band met mijn paard nog te versterken en tijdens het rijden mijn rust vinden. Het resultaat van onze eerste sessie is dat ik tijdens het longeren heb leren stilstaan en alleen maar ronddraaien ter plaatse ipv bijna heel de volte mee te lopen. Mijn paard wist direct wat ze moest doen, wat ik niet gewend ben. Lekker ontspannen gelongeerd voor ons beiden.

Mijn grootste inzicht van de laatste sessie is hoe ik mijn paard het beste kan corrigeren tijdens het longeren als haar neus te zeer naar binnen komt en daardoor ineens naar mij gericht staat i.p.v. verder loopt op de volte. Dit doe ik nu ook anders. Ik heb nu veel sneller in de gaten als ze haar neus te ver naar binnen zet om dan “dwars” te gaan staan, dus ben ik ook sneller met corrigeren nu.

– Mavis –

Reactie over de sessies op locatie

 Na deze laatste sessie heb ik het nog uitgetest en het ging super goed, zelfs in galop. Het lukt mij ondertussen al veel beter om mijn paard te longeren, ook in galop. Ze reageerde direct op mijn hulp om in galop te gaan, terwijl dat voordien nog minstens 4x nodig was. Ik heb haar zowel linksom als rechtsom een volledige volte kunnen laten galopperen. Rustig aangesprongen en ook rustige galop. De overgang naar draf ging ook goed en ik heb ze zelfs zeer snel in een rustige draf gekregen, want meestal duurde dat toch wel wat langer.

Het algemeen resultaat na deze sessie is dat ik weet hoe ik haar op de volte kan houden zonder dat ze “dwars” komt te staan en hoe ik het met de galop nu het beste kan aanpakken.

– Mavis –

Reactie over de online sessies

Deze sessies kan ik zeker aanbevelen, want je krijgt zeer veel tips om je band te verbeteren met je paard en hoe je bepaalde dingen best kan aanpakken. Zowel voor grondwerk als rijden.

Mijn grootste inzicht in de online sessies is dat je mij bevestigd hebt dat ik mijn paard op de juiste manier kan corrigeren. Dat merk ik ook aan haar dat ik het op de meeste momenten juist doe. Voorheen had ik het daar wat moeilijker mee, maar nu begrijp ik haar ook beter en zo weet ik ook makkelijker wat te doen. Dat jij dat nu bevestigd hebt, geeft mij nu al weer veel meer zelfvertrouwen in het werken met haar. Merci daarvoor.

– Mavis –

Reactie over de online sessies

Een ander inzicht van de online sessies is dat ik het wijken voor druk op de voorhand eventueel wat anders kan aanpakken, aangezien dat eigenlijk nog wat het grootste struikelblok is. Met de sessie te herbekijken ben ik daar weer eens aan herinnerd.

Nog een inzicht: hoe ik het achteruit gaan het beste kan opbouwen en dat zelfs op verschillende manieren. Ook dat ik het wat spannender kan maken met obstakels of objecten. Hier kan ik weer vlot op verder werken met de tips die ik gekregen heb in deze sessies.

– Mavis –

Reactie over de online modules

 

De online modules sluiten zeker goed aan voor mij. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik ze nog eens kan herhalen en dat we ze achteraf dan online bespreken. Zo weet ik dat ik zeker goed bezig ben en kan je nog bijsturen waar nodig. 

Dus de online modules werpen zeker hun vruchten af. Jij helpt me af en toe nog aan dingen denken, zoals met longeren stil blijven staan en als het goed gaat eens lachen 😄. Mijn band met mijn paard wordt nog steeds sterker.

– Mavis –

De samenwerking met jou, Dorien, is gewoon super. Ik heb enorm veel tips gekregen en de band met mijn paard is op die korte tijd enorm versterkt. Door al die tips is ook zelf mijn creativiteit in gang geschoten, waardoor er meer plezier is in het werken met mijn paard. Zelfs ruitertjes op mijn manege maken gebruik van mijn creativiteit 😄.

Mavis

Hoi Dorien,

We hebben inderdaad de voorbije 3 maanden een mooi traject afgelegd en hiervoor wil ik jou bedanken om mij daarin te begeleiden. Echt jammer dat het al voorbij is, want ook ik heb ervan genoten.

EEN ZEER GROTE DANK JE WEL VOOR DE HULP DIE IK TIJDENS DIT TRAJECT HEB GEHAD! DIT HEEFT ENORM VEEL GEHOLPEN!

Groetjes, Mavis

Focus op het doel dat je wil bereiken, zet alle excuses aan de kant en ga ervoor. – Dorien Lambrechts –

Reacties van andere amazones 

Ik kocht enkele jaren geleden een merrie van 6 jaar als wandelpaard, Zina. Ze was niet in topvorm maar heel braaf. Ze had slechte hoeven, overgewicht en geen conditie. Wanneer ze beter werd, veranderde ze in een lieve koppige merrie.

Door haar koppigheid werd ze gevaarlijk en niet meer te berijden. In de piste liep ze soms 3 tot 5 keer op een uur naar de uitgang of een hoek van de piste met een plotse stop. Op wandeling maakte ze rechtsomkeer in galop en koos haar eigen weg. We kwamen meermaals ten val met als gevolg een gebroken voet, gebroken enkel, gebroken ribben. Zina had gelukkig niets. 

Ik zocht hulp en kwam via Paardensport Vlaanderen bij Dorien terecht. Het klikte en ik besloot om me verder te laten begeleiden. Mijn doel was mijn lief wandelpaard terug vinden. 

Ik kreeg een bezoek waar veel informatie en uitleg over gedrag werd gegeven. Zowel over Zina haar gedrag als dat van mezelf. Ik kreeg te horen dat ik geen of onvoldoende leiding had. Ik kreeg oefeningen, ter plaatse en via video filmpjes. Deze werden besproken en constant geëvalueerd. Oefeningen werden steeds aangepast en moeilijker gemaakt. Zelfs wanneer de moed bij mezelf weg was, bleef Dorien me aanmoedigen om positief verder te werken.

Stilaan voelde ik dat Zina rustiger en respectvoller werd. Ze werd terug gezadeld na bijna 3 maanden grondwerk en wandelen aan de hand. De eerste oefeningen in de piste gingen goed en het ging steeds beter. Na enige tijd werden ook de wandelingen in groep hervat.

Het is nog opletten en streng blijven, maar mijn lieve wandelmerrie is terug. En ze is super aangenaam: zachte rug, zacht in de mond en luistert goed op beenhulpen. Bij het hervatten onder het zadel werden alle hulpstukken verwijderd. Geen martingaal, geen sporen, geen sperriem en ikzelf ook geen zweep. 

Ik kan zonder problemen alleen opstappen, ondanks dat Zina ongeduldig is. Ik kan haar rustig op de weide zetten. Ik haar grondig poetsen en overal aanraken. Ik denk dat veel paardeneigenaars problemen hebben met hun paard en het gedrag als normaal beschouwen. 

Ik ben heel tevreden en gelukkig dat ik aan mijn gedrag en het gedrag van Zina gewerkt heb. Het was/is voor ons beiden een mooi leerproces en we zijn samen gegroeid. We blijven verder werken aan onze relatie en ons gedrag. 

Ik ben blij dat ik niet geluisterd heb naar de vele adviezen die ik kreeg om haar te verkopen. Goede begeleiding, hard werken en geduld hebben geloond.

Ann

Het mooiste inzicht: paard en mens kunnen samen een mooi geheel vormen op een rustige manier. Ik heb zelfs meer vertrouwen gekregen en geleerd dat wanneer iets niet meteen lukt, je gerust een stapje terug mag zetten. En ik heb ook geleerd om meer geduld te hebben. Dit raad ik iedereen aan die met paarden werkt. Je leert op een hele andere manier met paarden omgaan en je krijgt er een andere kijk op. 

anonieme amazone

Mijn resultaten: ik heb met meer diepgang leren omgaan met paarden en heb een goede basis ontwikkeld om signalen en de fijngevoeligheid van paarden beter te begrijpen. Dit zouden alle mensen met paarden moeten weten. De wereld zou er dan veel mooier uitzien, zeker voor paarden. Mensen en paarden leren elkaar nog beter begrijpen en dat creëert rust. Het is geweldig hoeveel ik bijgeleerd heb over paarden én ook over mezelf. Het heeft mijn vertrouwen een extra boost gegeven.

anonieme amazone

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik of dit wel echt bij mij en mijn paard past?

Ben je niet zeker of dit traject iets voor jou en je paard is, neem dan contact met me op. Stuur me een e-mail (contact@dorienlambrechts.com) en dan bekijken we samen welke oplossing het beste bij jullie past.