Goed begonnen is … ?

 

Enkele jaren geleden was ik een gemotiveerde wedstrijdruiter (dressuur, springen en eventing). Enerzijds hadden mijn paard en ik een enorme “klik”, maar anderzijds hadden we samen ook wat uitdagingen te overwinnen. Ons grootste werkpunt was de controle over mijn paard in het spring- en eventingparcours. De sprongen zelf waren geen probleem, want hij had genoeg kracht, inzicht en springtalent. Zelf had ik genoeg vertrouwen en een goede balans. Daardoor reden we in de lagere klassen meestal een foutloos parcours en ook in de barrages haalden we goede resultaten. Maar naarmate we hogerop klommen, werd het parcours steeds technischer. En dan is het niet meer zo leuk als je (te) weinig controle hebt over je paard…

We kwamen op een punt dat de controle over mijn paard steeds een grotere uitdaging werd en de resultaten op wedstrijd naar beneden gingen. Steeds meer “botste” het tussen mij en mijn paard. Waar ik voordien vol enthousiasme om 5u ’s morgens voor uit bed sprong, bezorgde me nu enkel stress. Een van mijn lesgevers gaf de raad hem te verkopen, omdat hij “moeilijk” was. Maar ook al had ik na het parcours steeds vaker tranen in mijn ogen van onmacht en frustratie, toch wilde ik hem niet opgeven. Ik had veel tijd en geld in hem geïnvesteerd en was vastberaden om een oplossing te vinden. Trouwens, ondanks alle frustratie had hij een hele speciale plaats in mijn hart.

Tijdens mijn speurtocht naar een oplossing ontdekte ik een nieuwe manier om paarden te trainen, waarbij de psychologie van paarden een belangrijke rol speelt. Ik wilde hem absoluut niet verkopen en besloot dus om te kijken of dit ook voor ons zou kunnen werken. En ja, het werkte geweldig goed.

 

Mijn visie: leer je paard beter begrijpen

 

Dankzij veel nieuwe kennis heb ik ondertussen een fantastisch mooie relatie met mijn paard opgebouwd, gebaseerd op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Met veel overtuiging durf ik te zeggen dat mijn paard en ik nu samen een (h)echt team vormen. Het leven met je paard is zoveel mooier, makkelijker én leuker als je elkaar beter leert begrijpen.

Wat mij drijft, is de verbinding tussen mens en paard. Ik zie de uitdaging achter de uitdaging, waarvan de kern vaak veel dieper zit. De basis ervan ligt meestal in onszelf. Dat is een beetje (heel) confronterend, maar wel het begin van de oplossing. Een van mijn klanten noemde me eens “relatietherapeut voor mensen en paarden”. Dat vind ik best een originele omschrijving van wat ik doe.

 

Wat je over mij moet weten

 

Mezelf in het kort: ik heb een onuitputtelijke energie, ben vervelend positief, denk in mogelijkheden (daardoor ben ik allergisch voor excuses), nog steeds trots dat ik enkele onvergetelijke maanden op de ranch van Pat Parelli heb doorgebracht, kan uren vertellen over mijn passie voor paarden aan iedereen die het wil horen, ben geweldig enthousiast en daarbij ook zo super ambitieus dat mensen soms raar kijken alsof ze denken dat ik nog in sprookjes geloof.

Nochtans sta ik met mijn 2 voeten heel stevig op de grond (tenzij ik op mijn paard zit 😉). Tegelijk geloof ik dat alles mogelijk is, maar dat komt niet vanzelf. Ik heb grote ambities en weet dat ik die ook waarmaak als ik de nodige stappen blijf zetten om er te komen. En wees maar zeker dat ik bereid ben om te doen wat nodig is.

 

Wat is typisch Dorien?

 

Wie mij kent, weet dat:

 • ik er geweldig trots op ben dat ik opgegroeid ben als een echt buitenspeelkind uit de Kempen
 • als kind ik met mijn pony wilde trouwen en heel erg teleurgesteld was toen ik ontdekte dat zoiets helemaal niet kan/mag
 • een stage van 3 maanden in Ierland nog steeds de beste en meest onvergetelijke tijd is uit mijn leven
 • op een concert van de Dropkick Murphys ik alles doe om op de eerste rij te staan en alle liedjes luidkeels meezing
 • mijn weekend niet compleet is zonder een portie frieten van mijn favoriete frituur
 • ik mij hilarisch amuseer in de botsauto’s op de kermis en ik me telkens weer afvraag waarom veel mensen wegsturen in plaats van te botsen (het zijn toch botsauto’s?)
 • er genoeg variatie in mijn kleerkast hangt en toch bijna altijd rondloop in een rijbroek en shirt/polo
 • boeken een verslaving zijn en ook al staat mijn kast nog vol ongelezen boeken, toch komt er vaak een nieuw exemplaar bij
 • ik nog steeds zakdoeken bovenhaal als ik naar “Black Beauty” kijk
 • denken in grenzeloze mogelijkheden een van mijn stokpaardjes is, op alle gebieden in mijn leven
 • gitaar spelen mijn hobby is en ik stiekem zelfs ook heel graag zing (thuis en onder zware sociale druk ook wel eens ergens anders)

 

Even persoonlijk kennismaken?

 

Heb je het gevoel dat ik de juiste persoon ben om jou en je paard te helpen een dreamteam te vormen? Vul dan meteen het contactformulier in via onderstaande knop en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten. Tot binnenkort! 

vrijheid-vertrouwen
vertrouwen-vriendschap