De afgelopen weken heb ik heel intens een goede vriend mogen steunen die emotioneel heel diep zat. Gelukkig kruipt hij weer stilaan naar boven, met steun van familie en vrienden. Onlangs was ik op het concert van Queens Of The Stone Age waar Josh Homme, de zanger, deze woorden uitsprak naar het publiek: “Weet je wat geweldig is aan helemaal aan de grond zitten? Het kan enkel beter worden, de enige weg is omhoog”. Het deed mij enorm veel plezier dat iemand met zoveel invloed, zo’n prachtige motiverende uitspraak doet. Mijn enorme respect voor hem is sindsdien nog eens zo groot geworden.

Sinds ik mijn vriend ondersteun waar ik kan, heb ik zelf al veel mooie inzichten van hem mogen ontvangen. Het kleinste lichtpuntje betekent voor hem ongelooflijk veel. Van de kleinste simpelste dingen, is hij dolgelukkig. Prachtig om te zien hoe weinig een mens eigenlijk nodig heeft om echt gelukkig te zijn.

Beseffen we echter hoe gelukkig we zijn? Onze maatschappij zet ons vaak onder enorme druk: we “moeten”een gezin onderhouden, een huis bouwen, een auto hebben, op reis gaan, een goede job hebben en vooral genoeg geld en liefst nog wat extra op onze spaarrekening. Maar hebben we dit nodig om echt gelukkig te zijn?

Meer en meer besef ik dat we veel gelukkiger kunnen zijn, door eens stil te staan bij wat we allemaal hebben. Denk even na over volgende vragen:

♥  Kan je elke dag gaan en staan waar je wil?

Als het antwoord “ja” is, ben je zo vrij als een vogel. Je kan buiten wanneer je wil en genieten van alle indrukken van het leven en in je omgeving.

♥  Kan je elke dag gaan werken?

Als het antwoord “ja” is, mag je gelukkig zijn dat je werk hebt en dat je gezond genoeg bent om te gaan werken.

♥  Heb je een goede gezondheid?

Als het antwoord “ja” is, hoor je bij de rijkste mensen van de wereld. Gezondheid is niet met geld te koop en is de basis van alles.

♥  Heb je een dag boven je hoofd?

Als het antwoord “ja” is, mag je van geluk spreken. Kijk eens rond hoeveel armen en daklozen je op straat ziet in de grote steden, zelfs in onze huidige maatschappij.

♥  Kan je terecht bij vrienden voor een babbel als je het moeilijk hebt of gewoon om samen plezier te maken?

Als het antwoord “ja” is, bezit je een van de grootste rijkdommen van het leven. Vriendschap is een basisbehoefte en maakt het leven veel aangenamer.

♥  Heb je elke dag alles wat je nodig hebt om comfortabel te leven? (eten,kledij, stromend water, elektriciteit, verwarming,…)

Als het antwoord”ja “is, heb je alles wat je nodig hebt om aan je basisbehoeften te voldoen. Alle luxe zijn extra’s, die je leven aanvullen maar die je niet bodig hebt om te overleven. Trouwens, gebruik jij alle spullen die enkel luxe zijn?

♥  Voel je soms warme zonnestralen in je gezicht op een koude winterdag?

Als het antwoord “ja” is, begrijp je wat ik bedoel met genieten van kleine en simpele dingen van het leven. Mij maakt dat gevoel enorm gelukkig.

 

Laat deze vragen even tot je doordringen. Ik hoop van harte dat je beseft, hoe gelukkig wij eigenlijk zijn. Hier ben ik elke dag enorm dankbaar voor…