Neem jij makkelijk beslissingen? Of twijfel je lang om knopen door te hakken? Ervaring leert me dat veel mensen het heel eng vinden om beslissingen te nemen. Het lijkt dat voor veel mensen een beslissing heel “definitief” is. Vaak hebben mensen het gevoel dat een beslissing onherroepelijk is. Is dit eigenlijk wel zo?

Kijk eens na voor jezelf welke beslissing in je leven echt onherroepelijk was. Er zijn er wel, maar veel minder dan je denkt. Heel vaak zijn situaties minder “definitief” dan op het eerste zicht lijkt. Toch als we ze objectief bekijken, want meestal komen er veel emoties bij te pas. Vooral angst, twijfel en onzekerheid komen langs als we beslissingen gaan nemen. Is het echter nodig om ons zo veel zorgen te maken?

Als we iets beslissen, is dat op basis van de kennis/informatie die we op dat moment hebben. Herken jij de uitspraak: “Als ik dat toen had geweten, dan had ik het nu heel anders gedaan”? Waarschijnlijk heeft iedereen van ons dit soort zin al meerdere keren uitgesproken. Dat is ook normaal, het leven verandert elke dag. De stroom van het leven gaat voort en situaties veranderen. Heel logisch dat je vandaag waarschijnlijk niet dezelfde beslissingen zou nemen als 5 jaar geleden. En maar goed ook, want daar zit onze groei.

Kunnen we dan terugkomen op beslissingen? Ja, dit kan zeker. Op voorwaarde dat je in communicatie durft te gaan. Jij hebt het recht om je nieuwe visie op de situatie te communiceren. Of de tegenpartij erin mee gaat, is volledig hun keuze. Als de beslissing voor jou niet goed (meer) voelt, lucht het je op om hier een open gesprek over te hebben. Denk aan het motto “een nee heb je, een ja kan je krijgen”. Wie de vraag niet stelt, heeft altijd een “nee”.

Een voorbeeld: in het bedrijfsleven worden vaak jaarlijks contracten herbekeken. De marktsituatie is veranderd, prijzen van grondstoffen veranderen, vaste kosten stijgen,… Als bedrijfsleiders niet op vaste tijden onderhandelen over hun contracten, zouden veel meer bedrijven financiële problemen hebben.

Een ander voorbeeld: je beslist om met vrienden op weekend te gaan. Het is geboekt en jullie kijken er enorm naar uit. Later krijg je een belangrijke uitnodiging, die je niet kan (of wil) weigeren. Een lastige situatie, maar er zit niets anders op dan een keuze te maken. Een vraag die ik mezelf stel bij moeilijke keuzes: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren”? Als je beslist om het weekend te annuleren, zijn er mensen teleurgesteld (inclusief jezelf) en betaal je misschien annulatiekosten. Leuk is anders, maar is het een ramp? Het leven gaat voor iedereen door en jij voelt je beter omdat je naar iedereen toe (ook jezelf) eerlijk hebt gecommuniceerd. 

Nog een voorbeeld: je beslist om een relatie te stoppen, omdat het ergens niet meer goed voelt. Al snel heb je spijt van je beslissing, omdat je eigenlijk impulsief hebt gereageerd. Je raapt al je moed bij elkaar en belt hem/haar op. Je hebt een open gesprek en merkt dat jullie beiden elkaar even hard missen. Jullie komen terug op de beslissing en gaan er samen weer helemaal voor. 

Zijn er beslissingen waar jij liever op terugkomt? Ik hoop van harte dat deze voorbeelden je de moed en kracht geven om erover te praten. Denk eraan: “nee”heb je, een “ja” kun je krijgen!