Herken jij het gevoel dat je hoofd vol lijkt te zitten en niets meer bij kan? Enkele jaren geleden had ik dit gevoel bijna dagelijks. Ik had een enorm stresserende job en deed veel overuren. Ons team was onderbemand. Volgens het management was er geen budget voor versterking. Als ik ernaar terug kijk, weet ik niet hoe ik het zo lang heb volgehouden. Elke dag het gevoel dat je bijna kopje onder gaat, ondanks je enorme inzet.

Af en toe ervaar ik dat gevoel nog wel eens. Het overkomt me vooral op momenten dat ik met veel tegelijk bezig ben. Gelukkig is het dan uit (te veel) enthousiasme en niet door een stressvolle omgeving. Toch is dat een teken om even tot mezelf te komen. Ik heb geleerd dat ik op die manier niet productief kan werken. Herken jij dit ook?

Ook al is er nog veel te doen, ik durf nu op zo’n momenten het werk even los te laten. Ik neem een korte pauze, al is het maar enkele minuten. Ik zoek even stilte, zodat ik mijn gedachten even tot rust kan brengen. Eens diep ademhalen helpt ook enorm goed. Even weg uit de drukte kan wonderen doen. Die paar minuten stilte doen wonderen! Je voelt je weer helemaal opgeladen. Zeker als je even buiten gaat voor wat frisse lucht. Doe jij dit wel eens als je hoofd lijkt te ontploffen?

Vroeger nam ik deze tijd niet voor mezelf. Zelfs die paar minuten werkte ik liever door, in de hoop dat de berg werk dan sneller zou verdwijnen. Het tegendeel is echter waar. Die paar minuten rust en stilte, geven je nieuwe energie. Als je uren met je auto onderweg bent, stop je toch ook om eens bij te tanken? Zo werkt het net bij ons. Je kan niet blijven doorgaan. Af en toe heb je eens een oplaadmoment nodig. Het verschil in productiviteit na zo’n kort stiltemoment is bij mij enorm groot. De paar minuten tijd die je neemt, haal je nadien weer dubbel in. Je energiepijl is weer bijgetankt.

Voor mij heeft een moment van stilte nog vele andere voordelen. Het geeft me de kans om ideeën en inzichten te krijgen. Als ik even vastzit, zoek ik vaak een comfortabele plaats op. Ik sluit mijn ogen en stel in stilte mezelf een vraag. Wat is de volgende stap? Wat mag ik eerst afwerken op mijn prioriteitenlijst? Wat heb ik op dit moment nodig om me weer op te laden? Wat is er nog meer mogelijk? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die ik mezelf stel. Wanneer heb jij jezelf laatst nog eens een vraag gesteld?

Je krijgt misschien geen duidelijk antwoord ingefluisterd, maar je zal het weten. Alle antwoorden zitten uiteindelijk in jezelf. Het enige wat je nodig hebt, is een moment van stilte om het antwoord te krijgen. Wie weet er beter wat het beste is voor jou dan jijzelf? Vertrouw op je eigen kennis. Geef jezelf de kans om er even bij stil te staan.

Wanneer doe jij jezelf het volgende stiltemoment cadeau?