Voel jij je soms bang op of naast je paard, dan is rust en kalmte op dat moment je redding. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk…

Gisteren tijdens de masterclass ging het vooral over spannende momenten tijdens een buitenrit of wanneer je op verplaatsing bent. Trouwens, kon je er gisteren niet bij zijn, schrijf dan meteen woensdag 2 maart in je agenda. Die avond organiseer ik om 19u00 opnieuw een masterclass via een Facebook en Instagram live.

Volg me dus via een van deze kanalen en dan krijg je een melding als ik live ben:

Even terug naar dat bang zijn op of naast je paard. Hierbij deel ik alvast een waardevolle tip met je die je altijd en overal kan toepassen met je paard: let op je ademhaling. Jawel, je leest het goed, je ademhaling.

Laat me dit even uitleggen aan de hand van deze quote op een kaartje, dat ik begin deze week gebruikt heb in een video:

 

“Stop eens met het inhouden van je buik en haal adem.
Je buik zit vol levenswonderen, geef ze ruimte. “

In de eerste plaats is het belangrijk dat je weer kalm bent op zo’n moment. Daar kan je ademhaling bij helpen. Heel veel ruiters houden op spannende momenten hun adem net in of gaan heel oppervlakkig ademen. Dat zorgt voor spanning, wat ook je paard voelt en daar ook weer op reageert.

Vandaar staat de sleutel hiervoor in de quote: haal adem. Haal bewust diep adem en concentreer je op het aantal tellen om in en uit te ademen. Je kan je slechts op 1 ding tegelijk concentreren, dus focus op je ademhaling in plaats van op datgene wat je angstig maakt.

Dat heeft trouwens meerdere voordelen, want de kalmte maakt dat je beter kan nadenken om tot een veilige oplossing te komen. En als jij rustiger bent, voelt ook je paard dat, wat weer een positief effect heeft op de emoties van je paard. Er zit dus echt wel veel (paarden)kracht in je ademhaling.

Ik nodig je uit om dit zelf een keer te proberen en laat me daarna weten hoe het voor je was (klik hier en mail me). Deel je ervaring en dan geef ik je met plezier nog een extra tip om je in die specifieke situatie te helpen.

Heb je hierover nog vragen of heb je andere vragen over spannende situaties met je paard, volg dan zeker de extra masterclass op woensdag 2 maart om 19u00, live via Facebook en Instagram. Daar geef ik je nog meer concrete tips en advies.

Dan wens ik je nu een fantastisch weekend en tot binnenkort!