De online masterclass vorige week was voor mezelf historisch. In de eerste plaats door de vele inschrijvingen (dankjewel daarvoor!), maar anderzijds las ik een ontzettend dappere opmerking in de chatbox.

Er schreef namelijk iemand dat ze met haar paard soms moeite had met iets en ze eindigde haar zin met: “Ik weet niet altijd wat de beste manier is om hiermee om te gaan”.

Voor mij is dit een prachtig voorbeeld van de juiste attitude, waarbij je openstaat om te leren. Een goede attitude is cruciaal om goed te zijn met en voor paarden, want zo gun je jezelf de kans om steeds beter te zijn en te worden voor je paard.

Misschien lijkt dit voor jou niet zo spectaculair, maar naar mijn mening verdient deze amazone een dikke pluim. Ze heeft het lef om toe te geven dat ze een uitdaging heeft en dat ze zelf (nog) niet de kennis heeft om ermee om te gaan.

Deze amazone durft toegeven dat ze hulp nodig heeft en dat ze wil leren hoe ze dit kan oplossen, op een aangename manier voor zichzelf én voor haar paard. Daar zit echt de kern van de oplossing: durven toegeven dat je het niet weet of niet alleen kan.

De meerderheid van de paardenmensen hebben namelijk uitdagingen met hun paard, de ene al wat groter dan de andere. Weet dat het steeds begint met kleine signalen: een paard dat tegen je schuurt of je opzij duwt, een paard dat je omverloopt of lostrekt, een paard dat van je wegloopt in de weide, … Dit kan je vast nog verder aanvullen.

Het zijn echter allemaal tekens dat er ergens iets niet goed zit in de band tussen jou en je paard. Dat kan mogelijk zijn op gebied van respect, communicatie of vertrouwen. Wat ik merk, is dat de meeste mensen pas hulp inroepen als het probleem echt heel groot is. Wees je ervan bewust: hoe groter het probleem, hoe langer het duurt om het weer op te lossen of hoe meer moeite het kost.

Mijn advies: pak ook die kleine dagelijkse uitdagingen aan, zodat het niet zover komt dat het probleem te groot wordt. Kijk eens objectief hoe je ideale paard zou zijn en waar de verschillen met jouw paard zijn. Als je die werkpuntjes kent, kan je al heel veel verbeteren.

De meeste uitdagingen komen voor op gebied van veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Net deze 3 elementen vormen de basis voor een goede relatie en samenwerking met je paard. Gelukkig kan je op al deze gebieden de meeste dingen vrij snel en simpel oplossen, tenminste als je het niet te ver laat komen.

Vandaar nogmaals een hele dikke pluim voor de dappere opmerking van de amazone tijdens de vorige editie van de online masterclass. Het is net deze attitude die ervoor zorgt dat deze persoon samen met haar paard blijft groeien.

Heb je zelf een uitdaging met je paard en weet je niet hoe je dat oplost, vraag dan hulp. Naar mijn mening is het ontzettend dapper om hulp te durven vragen. Dat is trouwens de beste manier om zelf te blijven groeien. Loop je ergens vast, dan heb je nieuwe kennis nodig om een sprong vooruit te maken.

Heb je de attitude om hulp te vragen als je het even niet weer, dan ben je goed op weg om een sterke band en een goede communicatie met je paard op te bouwen. En is dat is toch wat we allemaal willen?

Mogelijk heb je al deelgenomen aan de online masterclass en dat is alvast een hele goede start. Waarschijnlijk mocht die ook voor jou nog veel langer duren en wil je graag nog meer persoonlijke tips en advies. Dat is nu mogelijk met een prachtig vervolg, namelijk de MasterQ&A.

Volgende week start ik met een beperkte groep waar we samen de specifieke uitdagingen van jou en je paard bespreken. Tijdens de MasterQ&A help ik jou om de uitdagingen met je paard aan te pakken en geef ik specifiek advies voor jouw situatie. Pas de tips meteen toe met je paard en ontdek zelf dat het echt aangenamer kan voor jou en je paard.

Tijdens 2 live uitzendingen (29 april en 11 mei) krijg je praktische tips, advies en concrete oefeningen, aangevuld met videomateriaal. Je gaat met je paard aan de slag met de concrete tips en oefeningen die je krijgt tijdens de eerste uitzending. In de 2e uitzending gaan we samen evalueren en bijsturen.

De onderwerpen die we behandelen zijn veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Inderdaad, net de gebieden waaruit de uitdagingen met je paard ontstaan. Kan je trouwens niet live deelnemen, dan krijg je nadien de opname die je onbeperkt kan herbekijken.

Reserveer meteen je plaats voor deze beperkte groep:

 

Nog een laatste tip: enkel deze editie neem je deel aan de uitzonderlijke pilotprijs. Wacht dus niet tot de volgende editie en grijp nu deze unieke kans.

Heb je nog vragen, stuur me dan een e-mail en ik geef je met plezier meer info.

Ik verwelkom je graag om samen te leren, samen te evolueren en elkaar te inspireren. En dat in een beperkte online groep van mensen die hetzelfde willen als jij: een betere band met je paard en je paard beter begrijpen.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!

PS: Heb je mijn nieuwste podcast al beluisterd? Klik hier