Bekijk hier een video over dit onderwerp.

Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Als je open staat om te leren van en met je paard, maak je vooruitgang. Hoe dan? Lees snel verder en je ontdekt het antwoord.

Onlangs kreeg ik een leuke reactie van iemand die me had horen zeggen dat je fouten mag maken met je paard. Deze ruiter had me horen vertellen dat iedereen wel eens onzeker is op of naast een paard en dat fouten maken er gewoon bij hoort.

Ook al is het niet leuk om fouten te maken (wat zijn eigenlijk fouten), toch zijn het net de fouten waar je het meeste van leert. Net daarom noem ik het “leermomenten”.

De perfecte ruiter bestaat niet. Niemand weet of kan alles, er is gewoon zoveel te ontdekken over paarden en daar zijn zelfs 10 mensenlevens nog te kort voor. Wanneer iemand denkt dat hij/zij alles weet, dan leer je niets meer. Je staat er simpelweg dan niet meer voor open, omdat je denkt dat je alles zelf al weet.

Ik zie mijn paarden als mijn grootste leermeesters. Sta jij open om te leren van en met je paard?

Daarmee bedoel ik: hoe reageert je paard en wat doet je paard net wel of net niet als je iets vraagt? Dit is namelijk hele waardevolle informatie voor jou. Op die momenten krijg je een uitnodiging om iets te leren. Ofwel iets wat je nog niet weet of iets wat beter kan in de relatie met je paard.

Het is een uitnodiging voor jou om te groeien, om beter leren samenwerken met je paard, om zelf sneller te reageren, nieuwe ervaring opdoen en weten wat je best in die bepaalde situatie doet. Je timing is ook belangrijk, bij paarden telt vaak een fractie van een seconde.

Paardensport is een van de weinige sporten waarbij je beter wordt naarmate je ouder bent. Vergelijk het zoals vlieguren bij piloten. De beste piloten hebben de meeste vlieguren. Ook jij als paardenmens krijgt steeds meer ervaring, tenminste als je blijft leren van en met je paard.

Wat ook herkenbaar is voor de meeste vrouwen onder ons: ze zijn onzeker of ze het wel goed doen. Misschien herken jij dit ook?

Mijn beste advies is hier ook weer: kijk naar je paard. Het is jouw paard die je vertelt of je het “goed” doet. Doet je paard wat je vraagt, of iets dat erop lijkt als je paard het nog aan het leren is, dan is het goed. Dat wil zeggen dat je paard je begrijpt en daar gaat het om. Het is aan jou om de paardentaal te leren spreken, zodat je een stevige communicatie opbouwt met je paard. En dat vraagt tijd en veeeeeeeel oefenen.

Net dat is zo boeiend aan paarden: het is en blijft een levenswerk.

Heb je soms het gevoel dat je vastloopt tijdens dat levenswerk, dan help ik je graag. Op donderdag 14 oktober geef ik om 20u00 de GRATIS online masterclass “In 7 stappen veilig en ontspannen op wandeling met je paard”.

Een goede relatie met je paard is gebaseerd op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Die elementen komen aan bod tijdens de masterclass, samen met een heleboel andere tips om je paard voor te bereiden op de prachtige herfstwandelingen.

Klik hier en schrijf je meteen gratis in voor de masterclass.

Of wil je nog een stapje verder gaan? Dan nodig ik je heel graag uit voor de workshop “Optimaliseer in 5 stappen de gezondheid en resultaten van je paard”. Deze organiseer ik op zaterdag 16 oktober 2021 samen met paardenosteopaat Tine Indekeu in Westerlo.

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • pijnherkenning
  • voeding en gebit
  • paardengedrag
  • veiligheid
  • paardvriendelijk trainen


Verwacht je aan een ontzettend boeiende en leerrijke dag. Wij zorgen voor lunch, drank en demopaarden. De snelle beslissers doen mee aan 67€ in plaats van 97€.

Wil je meer info, stuur me een e-mail en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Ik kijk er ontzettend naar uit om je “in het echt” te ontmoeten en verwelkomen.

Ben je trouwens morgen op EquiDay? Breng dan zeker een bezoekje aan mijn stand en kom kijken naar mijn demo.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!

Klik hier en schrijf je GRATIS in voor de online masterclass