“Mijn paard doet soms vervelend, hoe los ik dit op?”

Deze vraag zie ik geregeld verschijnen op social media en in de chatbox van mijn masterclasses. Nochtans zijn de prachtige herfstdagen van de voorbije week ideaal om dat op te lossen met je paard.

Oké, prachtig is misschien niet het juiste woord voor deze natte, koude en donkere dagen, maar daarvoor is het nu eenmaal herfst. De kunst is om ook op zo’n typische herfstdag op een nuttige manier met je paard bezig te zijn, ook zonder binnenpiste.

Vervelend gedrag van je paard op te lossen, kan namelijk ook met weinig plaats. Een stalgang of (schuil)stal is voor de meeste oefeningen al genoeg. Dat hebben we allemaal, toch?

De meeste vervelende dingen die je paard doet, zijn zelfs heel simpel op te lossen. Tenminste als je weet waar de kern van het gedrag vandaan komt. En dat ligt altijd ergens in de basis: veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Jawel, ook problemen die je hebt tijdens het rijden, bij trailerladen of dagelijkse verzorging enzovoort, daarvan zit de oorzaak ergens bij die basiselementen. Net aan die sterke basis werken we aan met onze community voor paardenmensen.

Maak deze winter dus gebruik van donkere en natte dagen om samen met je paard te werken aan dit soort probleempjes, zodat je binnenkort weer helemaal klaar bent om het voorjaar te starten zonder frustraties.

Dit is dus echt de perfecte periode om die vervelende dingen aan te pakken, zodat jij en je paard na de winter nog beter samenwerken en jullie betere prestaties leveren.

Trouwens, met die prestaties bedoel ik niet enkel wedstrijden op hoog niveau, ook ontspannen op buitenrit is een hele prestatie. Dat komt binnenkort uitgebreid aan bod tijdens de masterclass “In 7 stappen veilig en ontspannen op buitenrit met je paard”.

Welke oefeningen kan je dan doen in je (schuil)stal of stalgang? Meer dan je denkt. Het hangt vooral af wat je bij je paard wil verbeteren. Laat me weten via e-mail op welke manier jouw paard vervelend doet, dan neem ik contact met je op en kijken we samen wat voor jouw situatie het meest efficiënt is.

Dan ben jij na de winter helemaal klaar om de focus te houden op je paardendoelen zonder energie te verliezen in vervelend gedrag van je paard.

Weer of geen weer, maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!