Een hele tijd geleden had ik een gesprek met een enthousiaste dame die graag wat tips wilde voor haar paard. Tijdens het rijden trok haar paard namelijk vaak de teugels uit haar handen, waardoor ze haar paard moeilijk kon sturen.

Het ging zelfs van kwaad naar erger, want waar dat eerst maar eens af en toe gebeurde, was het nu elke keer. Er was dus geen sprake meer van lekker ontspannen te rijden.

Tijdens dat gesprek vroeg ik of haar paard ook nog een aantal andere dingen deed, zoals haar omverlopen en vaak opzijgaan in haar richting. Ze keek me verbaasd aan en vroeg hoe ik dat kon weten…

Dat ontdek je uit ervaring, want dat zijn slechts enkele voorbeelden van de meest voorkomende signalen dat een paard geen respect heeft voor je. Of toch niet op dat moment. En daarmee bedoel ik niet dat je paard je niet leuk vindt. Dat is weer wat anders en toch is ook dat ergens wel met elkaar verbonden.

Maar even terug naar het gesprek. Ik legde haar uit waarom haar paard dat gedrag vertoonde en hoe we dat kunnen aanpakken. Ze was nog steeds verrast dat ik haar paard zo goed “kende” en wilde heel graag dat ik een keer langskwam.

Zo gezegd zo gedaan en ik ging bij langs voor een intensieve namiddag. Ik heb haar eerst een aantal oefeningen aangeleerd op de grond, waardoor haar paard meer respect voor haar kreeg. Het resultaat tijdens die sessie was echt verbluffend.

Nog steeds vind ik het ontzettend jammer dat die sessie niet op video staat. Het was letterlijk een “15 minuten make-over”, zoals ze dat op de Amerikaanse televisie zo spectaculair kunnen verkopen.

Maar dit was in het echt en op dat moment veranderde er iets in de relatie tussen deze dame en haar paard. Haar paard had namelijk een nieuwe versie van zijn baasje ontdekt: een rechtvaardige leider.

Het tweede deel van deze namiddag heb ik hen begeleid tijdens het rijden, want daarvoor had ze me oorspronkelijk gecontacteerd. Wat haar meteen opviel, is dat het paard al minder fel reageerde dan de voorbije weken. Het respect dat de amazone net van haar paard had gewonnen op de grond, nam ze mee in het zadel.

Die namiddag was voor de amazone een opvolging van eyeopeners en succesmomenten. Dit gaf haar een enorme boost en ze beloofde me om met de oefeningen op de grond en in het zadel verder te werken.

Toen ik haar enkele weken later belde om te kijken hoe het met hen ging, was ze helemaal in de wolken. Haar paard liep haar niet meer omver, ging rustig mee uit de weide en de stal in plaats van te drammen, holde niet meer tijdens het rijden en trok opmerkelijk minder aan de teugels (enkel nog als het paard moe werd).

Ze was ontzettend dankbaar voor de sessie die we samen hadden gedaan en voelde nu hoeveel aangenamer het is om een paard te hebben dat respect voor je toont. De amazone was blij en ik was zelfs nog veel gelukkiger voor hun vorderingen.

Herken jij deze uitdagingen of vertoont jouw paard ander gedrag waarvan je hoopt dat het anders zou kunnen? Stuur me dan een e-mail en ik neem even contact met je op.

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!

  

Ps. Binnenkort staat een nieuwe editie gepland van de online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard”. Klik hier om je GRATIS in te schrijven.