We zijn zo verslaafd aan onze gedachten. Een hele dag door zijn onze gedachten actief. Helaas zijn veel van die gedachten ook zorgen die door ons hoofd spoken. We zitten met iets en blijven er maar over doordenken. We willen oplossingen en blijven hardnekkig vastzitten in het “hoe”. Hoe kan het anders? Hoe lossen we dit op? Hoe gaan we dat doen? Hoe gaat het zijn als…? Vaak kunnen we zo nog uren doorgaan.

Mensen hebben graag voor alles een oplossing en verklaring. Vaak is die niet altijd meteen duidelijk, zodat we ons helemaal vast zetten in onze gedachten. We blijven focussen op het probleem. Terwijl de oplossing eigenlijk niet in het probleem ligt, maar daar buiten. Hoe meer we focussen op het probleem en de “hoe”, hoe kleiner de kans dat we de oplossing zien of vinden. Ik spreek van ondervinding dat die “hoe” los laten niet makkelijk is. Maar het kan anders!

Onlangs had ik een gesprek met iemand die enorm vast zat in zijn gedachten. Er was iets wat hem emotioneel naar beneden haalde en hij vroeg zich steeds af “hoe” hij het kon oplossen. Hoe meer hij zijn “hoe-vraag” stelde, hoe slechter hij zich voelde. Toen ik mezelf hoorde praten, was ik enorm verbaasd. Niet lang geleden, zat ik zelf nog enorm in die “hoe” vast, wat inderdaad een heel zwaar gevoel geeft. Want hoe meer je erover nadenkt en je zorgen maakt, hoe verder kom je weg van de oplossing. Ik zat even in een situatie waar ik mentaal zo was, dat ik dacht: “Het maakt al niet uit wat er komt, ik zie wel wat er gebeurd en dan zien we weer wel verder”. Dat was voor mezelf een magisch moment. Onbewust, omdat ik zo vermoeid was en geen oplossing zag, heb ik het losgelaten. Ik had zoveel nagedacht, dat ik niet meer kon en wilde denken. En ja, in de dagen die volgden, kreeg ik ideeën en inspiratie. Waar ik daarvoor zoveel moeite voor deed, kwam nu helemaal vanzelf. Op de meest onverwachte momenten kwamen er gedachten in mijn hoofd binnen, die hebben geleid naar oplossingen.

Zo eenvoudig is het eigenlijk. De oplossing ligt nooit in het probleem zelf, altijd er buiten. Dat is ook de reden waarom de beste raad of oplossingen van anderen komen. Ze bekijken het probleem of de situatie vanuit een groter geheel. Zelf focus je vaak te hard op de kern, zodat je het grotere geheel niet (meer) kan zien. Net daar ligt meestal de oplossing.

Is er nu iets waar je je zorgen om maakt? Is er een situatie of probleem die je al even bezig houdt? Laat het even los. Ontspan, maak je hoofd leeg door iets te doen wat je leuk vindt. Of vraag raad aan iemand die het van een andere kant bekijkt. maar zet je denken niet vast in “hoe”. Zet je zorgen even aan de kant en vertrouw dat je vanuit onverwachte hoek kansen of mogelijkheden krijgt. En ik garandeer je dat die er altijd zijn. Maar zolang je jezelf vastzet in je denken, zal je ze niet kunnen zien. Laat het “hoe” dus even los en sta open voor ingevingen, inspiratie en ideeën. Je zal zien dat je heel snel een oplossing hebt, die vaak vanuit een heel andere richting komt dan je zou denken.

Kan je, op zijn minst vandaag, het  “hoe” even loslaten? Kijk wat er gebeurd en vooral hoe je je voelt…

Powered by <a href="http://www.assistual.online">Assistual.Online</a>