Durf jij al eens iets te veranderen? Of voel jij je op je best als alles blijft zoals het is, wanneer alles voorspelbaar is? Helaas is het leven soms onvoorspelbaar. Soms kunnen we niet anders dan veranderingen ondergaan. Wat als je het heft nu eens in eigen handen zou nemen?

Neem eens even een moment om jezelf een vraag te stellen. Waar voel jij dat je iets mag veranderen? Misschien denk je nu dat je helemaal niets hoeft te veranderen, dat alles goed is zoals het nu is. Is dat zo? Ben je helemaal eerlijk met jezelf? Is je leven voor jou perfect zoals je het je voorstelt?

Wat je dan voelt is weerstand. De angst voor verandering komt boven. De angst om je comfortzone te verlaten, om nieuwe dingen te gaan doen waarvan je niet weet wat het resultaat gaat zijn. Komen er nog excuses boven? De klassiekers zijn: te jong, te oud, geen tijd, geen geld, het is niets voor mij, ik kan dat niet, … Kan jij ze nog aanvullen?

Deze gedachten komen in je op zodat je in je comfortzone zou blijven. Het wil helemaal niet zeggen dat dit niet voor jou is weggelegd. Wees je daar heel bewust van, je kan alles wat je wil! Zolang je er maar iets voor doet en blijft doorzetten. Kon jij van de eerste keer fietsen of zwemmen toen je klein was? Ik in elk geval niet. Het heeft veel moeite gekost. Maar eens je het kan, vergeet je het ook nooit meer. Of denk eens aan de periode dat je leerde autorijden. Elke handeling vergde zoveel aandacht en concentratie. Nu gaat het toch vanzelf?

Je hoeft ook niet alles ineens te veranderen om je ideale leven op te bouwen. Begin met iets simpel, iets wat je veel plezier doet. Wat wil je anders? Of wat wil je meer, of net minder? Wat kan er beter? Enkele voorbeelden om je te inspireren:

 

  • minder werken en meer genieten
  • meer tijd samen doorbrengen met je gezin
  • een betere band met je partner
  • jezelf eens iets nieuw cadeau doen
  • wekelijks bijpraten met een goede vriend(in)

 

Op zich zijn dit kleine, simpele dingen. Toch slagen veel mensen er niet in om ook die te realiseren. Ook dit is verandering, ook dit vraagt inzet, ook dit is uit je comfortzone komen. Vaak gunnen we onszelf deze simpele dingen die ons zoveel geluk brengen niet. Nog steeds durven we onszelf niet op de eerste plaats zetten. Ben je jezelf hiervan bewust dat enkel jijzelf je blijft tegenhouden?

Je bent het waard om jezelf meer plezier, meer geluk en meer voldoening te gunnen in het leven. Laat het schuldgevoel los. Iedereen heeft recht op tijd voor zichzelf. Iedereen heeft recht om leuke dingen te doen en te genieten van het leven. Iedereen, dus ook JIJ. Begin vandaag met een hele kleine stap. Daarna een volgende kleine stap. Gun jezelf geluk en plezier. Wat durf jij vandaag anders te doen dan anders?