Sommige vragen zijn de moeite om even bij stil te staan. Een van die vragen is deze: wat is belangrijk in je leven? Misschien heb je niet meteen een antwoord. Toch zijn dit cruciale vragen. Denk er echter niet te lang over na. Dit zijn vragen om te beantwoorden met je hart.

Wie of wat komt nu er als allereerste gedachte in je op?
Welke personen of bezigheden zijn belangrijk in jouw leven?
Wat maakt je ongelooflijk blij en gelukkig?

 

Spendeer de tijd die jij wil

Heb je voor jezelf een antwoord dat goed voelt? Kijk dan eens of je aan deze personen of bezigheden ook de tijd voor neemt die je eraan wil besteden. Of mag dat nog wat meer zijn?

Onlangs heb ik beslist dat ik meer quality time wil spenderen met mijn paarden. Een groot deel van mijn dag werk ik met paarden, maar soms heb ik er nood aan om gewoon te genieten van tijd met hen door te brengen. Samen genieten van een ontspannen buitenrit of zelfs even samen niets doen, gewoon bij elkaar zijn. Want dat is iets wat mij enorm veel energie geeft, die ik nadien weer nodig heb voor andere dingen.

 

Jouw leven of dat van een ander

Neem even een moment om hier even bij stil te staan. Het gaat namelijk over de invulling van jouw leven. Let vooral op het woord ‘jouw’. Jouw leven, niet dat van een ander. Zolang jij tevreden bent, is het goed. Nogmaals, het gaat over jouw leven, enkel jij beslist wat goed voelt.

Spendeer je genoeg tijd aan wat voor jou belangrijk is?
Of wil je toch graag meer tijd besteden aan bepaalde personen of dingen?

Dan is het tijd om keuzes te maken!

 

Het draait steeds weer om keuzes

Nu komt het moeilijke gedeelte… Welke keuzes ga je maken om datgene wat voor jouw belangrijk is, meer te integreren in je leven?

Alles begint bij een keuze. Als je meer tijd wil besteden aan wat belangrijk voor jou is, heb je minder tijd om aan andere dingen te besteden. Kijk eens objectief naar je dagelijkse activiteiten of taken. Deze vragen kunnen je hierbij helpen:

Wat is minder belangrijk voor je?
Waar kan of wil je minder tijd aan besteden?
Waar kan je tijd vrij maken?
Waar wil je eigenlijk mee stoppen?
Wat wil je niet meer doen?

Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen, die je helpen om een bewuste keuze te maken. Besef ook dat niet kiezen, ook een keuze is. Dan kies je er namelijk voor om geen extra tijd te besteden aan wat belangrijk is voor je. En dat is net niet wat je wil, toch?

 

Opties en mogelijkheden

Je hoeft helemaal niet je leven in 1 keer om te gooien. En ja, er zullen altijd dingen zijn die we eigenlijk niet graag doen, maar die toch op ons lijstje blijven staan. Er zijn vast een heleboel huishoudelijke taken die je graag zou schrappen, maar we willen toch graag een gevulde koelkast, proper gewassen kleren en een ordelijk huis. En die administratie hoort er helaas ook bij…

Maar kan je hier creatief zijn of het uitbesteden, eventueel aan een gezinslid? Stel jezelf de vraag hoe het anders kan en sta open voor opties en mogelijkheden. Want ook dat, die alledaagse taken een nieuwe eigenaar geven, is een keuze.

 

Een frisse kijk op de situatie

Heb jij het net zoals vele andere mensen lastig om zulke keuzes te maken? Soms zie je gewoonweg geen opties, omdat je middenin de situatie zit. Herkenbaar voor iedereen, ook voor mezelf. Een frisse kijk van een buitenstaander, geeft je meteen nieuwe inzichten. Iemand die verder staat van de situatie, heeft hele andere ideeën. Misschien zijn het net die ideeën die je vooruithelpen?

Een goede tip: spreek af met een goede vriend(in) en hou een brainstormsessie. Help elkaar om op een andere manier naar de situatie te kijken. Wedden dat je er beiden enorm veel uit haalt?

 

En nu: toepassen

En dan de nieuwe ideeën toepassen… Schrikt dat je nog af? Hier kan ik je mee helpen. Ben je benieuwd hoe? Contacteer me vrijblijvend voor een gratis motivatiegesprek. Samen bekijken we de obstakels die je ervaart en geef ik je inzichten hoe je die kan overwinnen.

Want mijn missie is dat ook jij meer tijd maakt om te doen wat je graag doet!

Spreken we elkaar binnenkort?