Iedereen gelooft een eigen leugen. Als het dan maar 1 leugen is, ben je bij de gelukkigen. De meeste mensen geloven namelijk enorm veel leugens over zichzelf. Het ingewikkelde hieraan is: je beseft niet dat het een leugen is…

 

Spaanse koeien

 

Voor jou is het de confronterende waarheid, maar eigenlijk is het een leugen. Ik zal je een heel ludiek voorbeeld geven. Toen ik een kind was, begin lagere school, vertelde een vriendinnetje me dat in Spanje alle koeien roze zijn. Meteen was ik gefascineerd en wilde ik ook naar Spanje, om dat met mijn eigen ogen te zien. Een roze koe!

Vol enthousiasme vertelde ik dit enkele uren later aan mijn moeder, die me verzekerde dat er geen roze koeien bestaan. Ik reageerde boos, want mijn vriendinnetje was er met haar familie op reis geweest, dus zij kon het wel weten! Gelukkig heeft mijn moeder me later toch kunnen overtuigen en daarbij een leugen geëlimineerd.

 

Onschuldig of niet

 

Deze anekdote toont aan dat ik rotsvast geloofde in iets wat eigenlijk een leugen is. Mijn vertrouwen in mijn vriendinnetje was echter zo groot, dat ik klakkeloos aannam dat er roze koeien bestaan. Dit is heel onschuldig en ik heb er geen trauma’s aan over gehouden. Helaas zijn er nog steeds andere leugens die ik wel geloof en die wel een invloed hebben.

Denk eens even na of mensen in het verleden iets tegen je hebben gezegd, wat nog steeds sluimert in je gedachten. Vaak is dit iets negatief, dat iemand uit je omgeving over je zei. Misschien heeft een leerkracht je ooit wel gezegd dat je dom bent? Of een trainer heeft je voor schut gezet omdat iets niet meteen lukte? Ook een klassieker: je mocht niet meedoen met vrienden omdat … (vul zelf maar in).

 

De impact van leugens

 

Heb je zo’n situatie en zijn deze woorden blijven hangen? Dan is dit een leugen die je nog steeds gelooft. Want je bent helemaal niet dom en alles hoeft niet meteen te lukken. Zulke opmerkingen kunnen wel veel schade aanrichten aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Op die manier hebben die leugens helaas dus wel degelijk een impact op jou.

 

Ten aanval!

 

Het goede nieuws is: je kan die leugens ook weer liquideren. Want jij bent enorm getalenteerd, jij bent perfect zoals je bent, jij kan alles leren/bereiken wat je maar wil! Spoor de leugens op, geloof in jezelf en je kwaliteiten. Geloof je eigen waarheid en laat je niet langer afremmen door de leugens die je ooit zijn verteld.

Om dit nog beter te illustreren, heb ik een krachtige quote gevonden:

“The most dangerous lies are the lies that you believe about yourself”

Als we dit naar het Nederlands vertalen:

“De meest gevaarlijke leugens, zijn de leugens die je over jezelf gelooft”

Laat deze even doordringen. Deze ene zin zegt gewoonweg alles. Ben jij klaar om je eigen leugens te elimineren?

 

Ontdek jouw leugens

 

Een aantal dagen geleden heb ik nog een enorme leugen over mezelf ontdekt. Net dit heeft me geïnspireerd om ook jou bewust te maken van de leugens die we over onszelf geloven. En helaas, iedereen heeft er wel een aantal.

Hoe spreek jij tegen jezelf? Hoe denk jij over jezelf? Deze vragen helpen je om de leugens te ontdekken. Laat ze met een glimlach los, je weet dat ze niet meer bij je horen. Je bent klaar voor de nieuwe waarheid: je hebt oneindige mogelijkheden om je leven zelf in handen te nemen!

Heeft dit je geïnspireerd? Ik nodig je uit om deze blog te delen met minstens 2 andere mensen die je goed kent. Zo kunnen jullie elkaar helpen om de leugens te ontdekken. Met veel plezier deel ik mijn inzichten, die ook jou een stap vooruit kunnen helpen. Volg je me al via Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn?

 

Want mijn wens is dat ook jij het beste haalt uit jezelf en je leven!