Hoor jij ook geregeld zeggen dat je gevoel altijd juist is? Dat je altijd je gevoel mag volgen bij keuzes en beslissingen? Het is effectief ook zo. Je gevoel is de allereerste gedachte die in je opkomt. Helaas wordt dat gevoel heel vaak meteen overtroffen door ons brein. In het algemeen hechten we meer waarde aan ons verstand dan aan ons gevoel. Maar is dat wel verstandig?

Laat me hier even een simpel, maar treffend voorbeeld van geven. Onlangs werd er in mijn buurt een optreden georganiseerd. De organisatie was laaiend enthousiast over de band. Zelf ben ik een enorme muziekliefhebber en leer ik graag een nieuwe band kennen. Toch voelde ik me verre van enthousiast. Was het de naam? Was het de affiche die me niet aansprak? Nochtans was het helemaal mijn genre. Ik dacht er verder niet over na.

Enkele weken later hoorde ik dat op dezelfde avond 2 andere bands speelde, waar ik geregeld naar ga kijken. Weer een dilemma… Heel eerlijk ging mijn voorkeur helemaal uit naar een andere band. Maar de organisatie was zo enthousiast en het was de eerste keer dat de band in de buurt zou spelen. Misschien toch wel een speciale gelegenheid om een nieuwe band te ontdekken? De hoofdreden dat ik ging, was dat het optreden werd georganiseerd door een vereniging waar ik goede banden mee heb. Eigenlijk voelde ik me een beetje “sociaal verplicht”. Met spijt in het hart, koos ik toch voor dat optreden. Als ik het nu schrijf, had ik op voorhand al kunnen voorspellen hoe ik me zou voelen.

De avond van het optreden was ik heel benieuwd. Onder luide aanmoediging van het publiek kwam de band op het podium. De eerste nummers waren goed, maar ze konden me niet helemaal enthousiast maken. Na een 5tal nummers hadden ze me niet meer mee en wenste ik dat ik had gekozen voor het andere optreden. Een duidelijke les dat mijn gevoel van in het begin juist was.

Het is vaak moeilijker om voor je gevoel te kiezen dan je verstand te volgen. Het vraagt soms heel wat moed en lef. Je kan ook niet altijd uitleggen waarom je een bepaalde keuze maakt. Dit is vooral moeilijk bij rationele mensen, die alles analyseren. Ze willen voor alles een reden. Gevoelens hebben niet altijd een reden, het is er gewoon. Misschien herken je jezelf hier wel in?

Als je onzeker bent, ga je snel twijfelen als anderen je vragen waarom je iets (niet) doet vanuit je gevoel. Laat je echter niet afleiden. Je gevoel heeft altijd het beste met je voor. Als we het negeren, komen we later tot de vaststelling dat we er toch beter naar hadden geluisterd. Denk even terug aan mijn voorbeeld. Een hele simpele situatie. Hetzelfde geldt echter voor keuzes die belangrijk zijn in ons leven. Heb je van die momenten dat je dacht: “Ik wist dat ik het anders wilde doen!”. Dit zijn telkens lessen om meer te vertrouwen op ons gevoel.

Volg jij steeds je verstand? Of durf jij te vertrouwen op je gevoel?