Gewoontes veranderen is niet altijd gemakkelijk. Het woord zegt het zelf: je bent “gewoon” om het te doen. Om een gewoonte te veranderen, is het dus nodig dat we er bewust mee omgaan. Deze quote is heel toepasselijk: “Om een nieuwe gewoonte aan te leren, laat je eerst een oude gewoonte los”.

In theorie is het heel simpel, zoals het hier staat beschreven. Zelf pas ik meestal een variant hiervan toe: ik vervang namelijk een oude gewoonte door een nieuwe gewoonte. Een heel concreet voorbeeld: je wil stoppen met snoepen en in plaats daarvan meer bewegen. De eerste stap is de beslissing maken voor jezelf. Je bent vastberaden om te stoppen met het oude en het nieuwe in je dagelijkse leven te integreren. Die beslissing is een heel belangrijke stap. Wat helpt is dat je een duidelijk beeld vormt van de nieuwe, fitte en gezonde persoon die je wil zijn. Als je motivatie niet groot genoeg is, bestaat de kans dat je snel opgeeft. Hoe meer motivatie, hoe groter je slaagkansen! Zorg dus eerst dat je goed weet waarom je wil stoppen met de oude gewoonte en wil starten met de nieuwe. 

De volgende stap is bewust worden als je de oude gewoonte wil doen. Als we ons voorbeeld nemen, bedoel ik concreet dat je beseft wanneer je wil gaan snoepen. Dat is het moment dat we onze wilskracht en motivatie nodig hebben. Je hebt beslist dat je ermee gaat stoppen, maar je voelt de drang om het te doen. Denk als eerste goed aan de reden waarom je met die gewoonte wil stoppen. Creëer duidelijk dat beeld voor je ogen van de nieuwe, fitte en gezonde persoon. Pas dan meteen de nieuwe gewoonte toe: ga bewegen. Wandel even rond, neem een springtouw, loop even door je tuin, dans op muziek,… Het hoeft helemaal niet lang te duren, maar beweeg zodat je bent afgeleid van de gedachte om te snoepen. 

Hoe voel je je nadien? Het is een eerste overwinning voor jezelf, waar je best trots op mag zijn. Hou dit gevoel vast, het kan je later helpen om door te zetten op moeilijke momenten. Geef jezelf vaak een schouderklopje, bij elke stap die je zet. Het kost wat tijd om de oude gewoonte te vervangen door een nieuwe. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 3-4 weken duurt, als we het elke dag toepassen. 

Je zal op een punt komen dat het even moeilijk is om door te zetten. Een goede tip hiervoor is om je voornemens met iemand te delen. Of nog beter: om het samen te doen. Op lastige momenten, kan je elkaar even bellen en moed geven. Samen sta je sterker! Op die manier help je elkaar. Bekijk elke dag dat het je lukt als een volgende overwinning! Geef elkaar dus complimenten en moedig elkaar elke dag aan. Geef niet op als je een zwak momentje hebt. Dat is normaal! Concentreer je op de dagen dat het je wel gelukt is en ga weer dapper door. Welke gewoonte ga jij aanpakken?