Het is een prachtige periode om met je paard op buitenrit te gaan en te genieten van de natuur die weer helemaal tot leven komt. Echt fantastisch om de lente helemaal te ruiken en te voelen. Geniet jij er ook zo van om nu buiten te zijn?

Toch is een buitenrit voor vele amazones niet zo gezellig. Om ten volle van een mooie wandeling te genieten, is ontspanning een belangrijk element. En dat kan enkel met een paard dat ook ontspannen is. En daar loopt het wel eens mis.

Ook mijn paard wat vroeger buiten de piste een en al spanning, net als een projectiel dat elk moment kon ontploffen. Ik had hem gekocht als sportpaard en de vorige eigenaren hadden er nooit buitenritten mee gedaan. Hij kende dus ook enkel zijn veilige omgeving: de weide en de piste.

In die beginperiode was het zelfs al te veel dat ik 200m van de weide wegging met hem. Het gebeurde soms dat hij in een flits omdraaide, terug naar zijn veilige omgeving. Dat is een goed voorbeeld van vluchtgedrag, want het was niet omdat hij niet wilde of omdat hij lastig wilde doen, hij vond het gewoon eng.

Dat was letterlijk buiten zijn comfortzone (de weide). Alles wat buiten het zicht van de weide was, was een stap te veel voor hem. Omdat ik iemand ben die ook heel graag op buitenrit gaat, heb ik de tijd genomen om hem dat – letterlijk stap voor stap – aan te leren.

Ik ben begonnen met een klein blokje rond, waarbij ik niet de veronderstelling maakte dat hij zou schrikken, maar wel voorbereid en alert was als het zou gebeuren. Hij kon ook echt op elk moment wegspringen van de minste beweging of geluiden. Zo hebben we dat stap voor stap opgebouwd.

Wat ik ook ontzettend veel deed op alle mogelijke momenten (thuis, in de piste of in het bos): werken aan zijn vertrouwen. Schriktraining zoals ze dat wel eens noemen. Ik legde thuis zeilen op de grond en leerde hem daar overstappen en gaf hem ook in het bos tijd om een eng object te onderzoeken.

Als het even te veel werd, stapte ik zelfs af en ging ik met hem tot aan het enge voorwerp en zo heb ik dat echt stap voor stap opgebouwd. Er is helemaal niets mis mee om af te stappen op momenten waar je zelf onzeker bent, want je bent op dat moment niet de leider die je paard nodig heeft. Vroeger dacht ik daar ook anders over, maar ik heb dat geleerd van Pat Parelli, een van de grootmeesters in paardenland. En ik kan enkel bevestigen dat hij gelijk heeft.

Ondertussen rij ik met hem al enkele jaren ontspannen buiten (ook alleen) en heb ik zelfs met hem vele dagtochten geleid als betrouwbaar gidspaard. Dat hele proces is natuurlijk niet op een half jaar gegaan, daar gingen maanden (zelfs jaren) overheen. Maar voor een paard dat vroeger amper 200m van de weide wilde weggaan, vind ik dit een prachtige evolutie.

Alles is mogelijk als je er zelf in gelooft, bereid bent om te doen wat nodig is en de moed hebt om te blijven doorzetten.

Dus als jij me vraagt: “Dorien, is het met mijn paard mogelijk om ontspannen buiten te gaan rijden?”, dan is mijn antwoord: “Ja, maar wat ben je bereid om ervoor te doen?”. Ik weet hoeveel tijd en geduld ik zelf heb geïnvesteerd om het hem te leren. De beloning van die inzet is fantastisch, maar het vraagt ook heel wat inspanning van jou.

Ook mijn paard zag vroeger overal ‘spoken’ en daar heb ik enorm aan gewerkt. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid nog steeds dat hij eens schrikt (het blijven vluchtdieren), maar je kan wel hun vertrouwen enorm vergroten zodat je toch ontspannen op buitenrit kan gaan. Ik weet waar ik met mijn paard van kom, ik weet waar hij nu staat en dat is ook wat ik anderen wil meegeven.

Wat daarbij ook een belangrijke rol speelt: je eigen gedrag en gedachten hebben ook een enorme invloed op je paard. Ben je zelf gespannen en verwacht je steeds dat je paard schrikt, dan geef dat door aan je paard en dan is de kans sowieso veel groter dat je paard dat effectief doet. Je straalt de stress letterlijk uit en dat voelt je paard.

Wil je hierover meer weten, dan raad ik je aan om dinsdag 13 april deel te nemen aan de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard”. Daar ontdek je waarom je paard soms niet doet wat je wil en wat de invloed is van jouw gedachten en attitude op je paard.

Ben jij op zoek naar meer ontspanning met je paard, of je nu wel of niet op buitenrit gaat, dan is dit helemaal iets voor jou.

Schrijf je meteen gratis in:         

JA, IK WIL ONTSPANNEN RIJDEN MET MIJN PAARD EN DOE GRAAG MEE!

Ik kijk er alvast enorm naar uit om je daar te verwelkomen voor een boeiende en leerrijke avond.

Heb je misschien de online masterclass al gevolgd en wil je graag een vervolg? Stuur me dan een e-mail met deze zin: “Ik heb de online masterclass gezien en wil graag meer leren”.

Geniet van een prachtig weekend en tot binnenkort!

PS: Heb je mijn nieuwste trainingsvideo al bekeken? Klik hier