Sinds vanmorgen regent het en het is nog niet gestopt. Dit is een van die typische, koude en natte herfstdagen. Voor veel mensen reden om somber hun dag door te brengen. Ben jij ook een van die mensen, van wie het humeur sterk samenhangt met het weer?

Zelf ben ik een van de gelukkigen die daar niet bij hoort. De natuur gaat haar eigen gang en we kunnen er niets aan veranderen. Een van mijn keuzes is om geen energie te spenderen aan dingen waar ik niets aan kan veranderen. Slecht weer is daar een van. Integendeel, op een dag als deze besef ik dat de natuur haar eigen ritme heeft. Denk aan de seizoenen, warm en koud, zon en regen, eb en vloed en nog zoveel meer andere voorbeelden. Steeds werken die elementen samen om alles weer in balans te krijgen.

Nu komen we in de periode dat we het wat kalmer aan mogen doen. Het voorjaar brengt alles weer tot volle bloei, in de zomer kunnen we volop genieten en nu mogen we stilaan terugkijken in dankbaarheid wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Hoe vruchtbaar was het jaar voor jou? Wat heb jij mogen oogsten?

Op zo’n dagen besef ik ook dat wij, mensen, onszelf ook die rust mogen geven. Een heel jaar lang doen we elke dag ons uiterste best voor ons gezin, op het werk, voor onze familie en vrienden,…Wanneer doen we ons best voor onszelf? Want meestal doen we ons best voor of in functie van anderen. En meestal vergeten we daarbij onszelf…

Heel graag roep ik je vandaag op om eens een moment voor jezelf te nemen. Denk eens na hoe hard je afgelopen jaar hebt gewerkt, vooral voor anderen. Heb je jezelf ook genoeg ontspanning cadeau gedaan? Heb je jezelf genoeg momenten gegeven waar je enkel aandacht gaf aan wat jij graag doet?

Zelf werk ik grotendeels buiten met mijn paarden, wat wil zeggen dat ik voor een groot stuk afhankelijk ben van het weer. Daarnet zag ik buiten dat de overvloedige regen de piste en weides voor een groot stuk onder water heeft gezet. Ik kan hier op verschillende manieren op reageren. Ik kan boos of verdrietig zijn, omdat mijn inkomen deze week beperkt zal zijn door wateroverlast. Of ik kan (en dat doe ik)beseffen dat ik die dagen mag nemen zoals ze komen. Ik mag voor mezelf kijken wat ik deze week het meeste nodig heb. Mag ik mezelf even rust geven? Mag ik inspiratie krijgen en nieuwe ideeën uitbroeden? Mag ik deze week iets anders doen wat me een alternatief inkomen oplevert? Als we kiezen om het langs de positieve kant te bekijken, komen er altijd nieuwe mogelijkheden tevoorschijn. Kies jij ervoor om net als het weer, rond te lopen met een slecht humeur? Of neem jij, zoals ik, de uitdaging aan om nieuwe mogelijkheden te ontdekken?

Denk er gerust aan dat deze perode, ook voor de natuur, dient om uit te rusten van het voorbije jaar. Je mag ook jezelf die rust geven. Zo kan je weer zaadjes planten die volgend jaar kunnen ontkiemen. Geef je over aan het ritme van het leven en vertrouw dat de juiste dingen steeds op het juiste moment gebeuren.