Vele amazones werken zo ontzettend hard aan het verbeteren van hun paard, maar er zit ook enorm veel winst als je werkt aan jezelf. Daarmee bedoel ik niet je houding, balans of de technische kant van het rijden, maar wel je attitude.

Dat is onder andere de manier waarop je omgaat met je paard, hoe je je gedraagt en op welke manier je met je paard werkt. Tijdens mijn verblijf bij Pat Parelli op de ranch heb ik geleerd dat het de absolute nummer 1 is om goed te zijn met paarden.

Je attitude is namelijk een belangrijk onderdeel van het leiderschap ten opzichte van je paard. Daarmee bedoel ik niet “de baas zijn” over je paard, maar wel dat jij degene bent die de touwtjes of teugels stevig in handen heeft van een paard dat graag met je meewerkt. Zoals je me vaker hoort zeggen: een authentieke leider.

Denk daarbij aan een team dat een gezamenlijk doel heeft: iedereen is gelijkwaardig, heeft eigen verantwoordelijkheden en talenten, alle neuzen staan in dezelfde richting en daarbij is er 1 iemand die dat team aanstuurt. En zo werkt het ook om samen met je paard iets te bereiken.

Hoe werk je dan aan je attitude? Een tip die ik heel vaak geef: zet jezelf even in de plaats van je paard. Stel dat jij je eigen paard bent en jouw leider is heel snel boos, gefrustreerd, onzeker of bang. Als dat jouw leider is, hoe zou jij je als paard voelen? Zou je doen wat die leider vraagt of zou je eerder je eigen weg gaan?

Of stel dat jij je eigen paard bent en dat jouw leider kalmte, rust, vertrouwen uitstraalt, duidelijk is als het nodig is, je aanmoedigt als je bang bent en ook grenzen durft stellen als je er over dreigt te gaan.

Welke leider zou je zelf willen? Welke leider zou jij vertrouwen?

Zelf zou ik een leider willen waarvan ik voel dat die weet waar die mee bezig is, dat die leider vertrouwen heeft in wat die doet, vertrouwen heeft in zichtzelf, vertrouwen heeft in mij en in de situatie, dat die leider geduldig is als ik een fout maak (ook paarden kunnen en mogen fouten maken) en het rustig nog een keer uitlegt, eventueel op een andere manier en dat die leider ook eventueel bereid is om een stapje terug te nemen als het even te moeilijk is.

Herken jij jezelf in deze omschrijving? Of waar kan je nog wat bijsturen?

Kijk ook vooral naar je attitude in uitdagende situaties. Als je paard kalm doet wat je vraagt, is het makkelijk om een positieve en sterke attitude te behouden. Het is pas op momenten dat het misgaat dat de meesten moeite hebben om een goede attitude te bewaren.

Wil je hiervan meer weten? Dan nodig ik je graag uit tijdens de volgende editie van de online masterclass op dinsdag 13 april.

Tijdens die uitzending ga ik nog een stapje dieper in op de attitude van een goede leider voor je paard. Ontdek hoeveel invloed die attitude heeft op je paard en wat je paard precies nodig heeft.

Schrijf je meteen gratis in voor de online masterclass:

JA, IK DOE MEE EN WORD DE IDEALE LEIDER VOOR MIJN PAARD

Ik kijk er alvast naar uit om je daar te verwelkomen.

Dan wens ik je nu een fantastisch weekend en tot binnenkort!

 

PS: Heb je mijn nieuwste podcast al beluisterd? Klik hier