Horsemanship is een paardvriendelijke en natuurlijke manier om paarden te trainen. Het is gebaseerd op de universele lichaamstaal die paarden onderling gebruiken. Het een sterke basistraining die geschikt is voor elk paard.

Paarden zijn kuddedieren en verlangen naar een sterke en respectvolle leider. Wil je een goede leider zijn voor je paard, is het essentieel dat je zelf sterk in je schoenen staat. Letterlijk en figuurlijk. Hoe vaak verzet jij je voeten voor je paard?

Veiligheid en wederzijds respect tussen mens en paard zijn de basisprincipes van horsemanship. Een goede paardenmens leert denken zoals een paard en blijft kalm in elke situatie. Iedereen met een hart voor paarden kan het leren. Jij dus ook!

Ben jij een paardenmens in hart en ziel, die op zoek is naar een andere manier om met paarden om te gaan? Sta je open om te leren waarom paarden zich op een bepaalde manier gedragen? Ben je bereid om zelf op een andere manier te reageren als je paard niet doet wat je verwacht?

Dan ben jij klaar om de wondere wereld van horsemanship te ontdekken.

Met veel enthousiasme en passie leer ik je de basistechnieken, zodat ook jij die prachtige communicatie met je paard kan opbouwen. Ik gun het je van harte om de magie te ontdekken, waarbij je als mens ervaart dat je één kan zijn met je paard.

Benieuwd? Op mijn YouTube-kanaal kan je enkele video’s met mijn paarden bekijken.

Wil je de basis van horsemanship leren?

Je kan deelnemen aan de cursus grondwerk die ik organiseer in Lille. Dit kan met je eigen paard of met een van mijn lespaarden. Deze cursus is dus ook voor jou als je geen vervoer of (nog) geen eigen paard hebt.

Meer informatie over de lessenreeksen op woensdag of zaterdag.

Wil je les bij je thuis?

Volg les bij je thuis met je eigen paard, waarbij we vertrekken van jouw paardendoel. Al doende integreren we de basisprincipes van horsemanship in je training, zodat je snel resultaat hebt.

Contacteer me voor je eerste afspraak.

Heb je nog vragen?

Wil je graag eerst meer informatie of ben je nog niet zeker of dit iets voor jou is, contacteer me dan en stel al je vragen. Ik kijk er naar uit om je op weg te helpen.

Contacteer me voor een gesprek.

Some horses will test you, some will teach you and some will bring out the best in you.

Wie is de leider: jij of je paard?

 

May (niet haar echte naam) is een lieve paardenvrouw en mama van een tiener. Ze belde me op om naar haar paard te komen kijken. Door omstandigheden was het paard al een tijdje niet meer bereden en ze wilde er dolgraag terug mee starten. May vroeg me om te checken of het paard veilig is om te rijden, na enkele maanden stilstaan. We haalden samen het paard uit de weide en ik merkte dat het paard heel dominant gedrag vertoonde. Hij probeerde te bijten en wilde ons wegduwen met zijn schouder. Het was duidelijk dat hij dacht dat hij de baas was. Niet het perfecte plaatje van een goede relatie tussen mens en paard.

Dit gedrag maakte May heel onzeker en ik voelde dat ze bang was. Ze was blij dat ik het paard van haar overnam. Met simpele technieken leerde ik haar hoe ze het paard uit haar persoonlijke ruimte kon houden, zodat ze zich veiliger voelde. Ik gaf haar de opdracht om het paard telkens weer enkele passen achteruit te zetten, als die een pas naar voor deed. Al na enkele minuten, liet het paard zijn hoofd zakken. Hij ontspande en de starre blik in zijn ogen was opeens veel zachter en vriendelijker. May haar mond viel open van verbazing. Kan het zo simpel zijn?

Ze voelde dat haar paard had geleerd om uit haar ruimte te blijven en haar grenzen te respecteren. Het verschil in het gedrag van haar paard was gigantisch, zelfs na deze korte sessie. Ze was ontroerd van de manier waarop je vanuit rust, kalmte en respect zulke mooie resultaten krijgt. Sindsdien heeft May zich vastgebeten in de wereld van horsemanship. Tijdens de 3e sessie kon ze rustig en ontspannen opstappen. Eindelijk zat ze weer op haar paard en het zag eruit alsof ze al jaren een hecht team zijn. Een prachtig plaatje van een goede relatie tussen mens en paard.

v

Deze situatie is een mooi voorbeeld hoe snel je bepaalde dingen kan oplossen vanuit kalmte en respect. Een paard verlangt naar een liefdevolle en efficiënte leider, streng maar rechtvaardig. In het voorbeeld hierboven had het paard een verleden (voordat hij bij May kwam) waarin hij niet altijd zacht werd behandeld. Zijn dominante gedrag had hij aangeleerd als verdediging voor mensen die snel hun geduld snel. Hoe zou je zelf reageren in zijn plaats, als je het vertrouwen in mensen kwijt bent?

Don’t walk behind me, I may not lead. Don’t walk in front of me, I may not follow.
Just walk beside me and be my friend.

– Albert Camus –