Je hoort me vaak zeggen dat elke situatie, ook de negatieve, een positieve kant heeft. Vaak zien we dat pas later in, omdat de situatie op het moment zelf heel pijnlijk kan zijn. Soms zie je het ook meteen. Dat zijn meestal de AHA-momenten waar we belangrijke levenslessen kunnen leren.

Zelf heb ik een heel mooi voorbeeld ervaren van zo een situatie. Ik was laat op de avond nog aan het werk. Eerder die week had ik iemand die heel dicht bij mij staat, gevraagd of hij me kon helpen om ‘s avonds te checken of ik wel tijd neem voor wat ontspanning. Ik doe mijn werk met liefde en passie. Ik wilde graag nog afwerken, toen ik een bericht kreeg om te checken of ik nog aan het werk was. Ik bekende dat ik met het laatste bezig was en snel zou afsluiten. Als reactie kreeg ik een bericht terug, dat bij mij helemaal verkeerd overkwam. Het was eigenlijk een grap, om me bewust te maken dat het hoog tijd is om te ontspannen. Ik nam het helaas verkeerd op en voelde me een beetje gekwetst. Het gevaar van grapjes maken via geschreven berichten, zonder smileys te gebruiken. Dat is ineens ook een les die we beiden geleerd hebben.

Toen ik mijn werk voor die avond had afgerond, dacht ik even na over de situatie. Ik vond dat ik die dag eigenlijk nog niet genoeg gedaan had. Dan ging ik eens tellen hoeveel uren ik die dag gewerkt had. Ik was enorm verbaasd. Ik had in totaal al meer dan 12 uur gewerkt en toch vond ik van mezelf dat ik meer had kunnen doen. Wat een inzicht… Ik weet dat ik de lat voor mezelf hoog leg, maar nu bewijzen de feiten dat ik wel heel streng ben voor mezelf. Als ik een werknemer zou hebben, zou ik nooit toestaan dat die zoveel uren doet. Van mezelf vind ik het blijkbaar heel normaal.

Na dit confronterende moment, stuurde ik meteen een bericht terug om mijn vriend te bedanken voor dit inzicht. De onaangename situatie van het misverstand heeft mij doen stilstaan bij mezelf. Het heeft ervoor gezorgd dat ik eindelijk, na zoveel eerdere waarschuwingen, besef dat ik veel vriendelijker mag zijn voor mezelf. Een waardevolle levensles, dankzij een klein misverstand.

Nu is het aan mij om de stappen te zetten en er iets aan te doen. Het zal niet gemakkelijk zijn, omdat het zo vanzelfsprekend is voor mij. Ik heb dezelfde persoon gevraagd om de komende dagen te blijven checken of ik ‘s avonds tijd neem voor ontspanning. Ik weet dat het me beter lukt als ik weet dat er iemand mee “controleert”.

Dat is ook een les die ik de afgelopen maanden heb geleerd: durf hulp te vragen. Mensen helpen je met plezier.

Welke lastige situatie heb jij onlangs gehad, waar je een positieve levensles uit kan leren?