De afgelopen weken heb ik een aantal mooie ervaringen gehad die weer bewijzen dat tijd zoveel belangrijker is dan geld. Heb jij al eens nagedacht wat voor jou belangrijker is: tijd of geld?

De manier waarop je je tijd invult, is voor mij het allerbelangrijkste. Tijd is voor mij prioriteit. Hiermee bedoel ik mijn tijd efficiënt en waardevol besteden, aan dingen die voor mij echt belangrijk zijn. Af en toe laat ik me nog eens afleiden, ik denk dat het menselijk is. Belangrijk is echter dat je je ervan bewust bent over de manier waarop je met je tijd omgaat.

Denk eens even na over dit: tijd heb je 1 keer. Elke seconde die weg is, krijg je nooit meer terug. Die tijd is gewoon weg en kan je niet meer gebruiken. Geld dat je uitgeeft, kan je weer terug verdienen. Je hebt altijd mogelijkheden om aan geld te komen. Maar zelfs een multimiljonair kan zijn/haar tijd niet meer terugkopen. Heb je hier al eens bij stilgestaan?

Dit is de reden waarom voor mij tijd veel waardevoller is dan geld. Enkele jaren geleden was het voor mij de reden om een goede job te ruilen voor een parttimejob en een bijberoep, waarvan ik niet wist hoeveel ik elke maand zou verdienen. Ik ruilde met veel plezier (en ook veel angst) een vast en goed loon, om te doen wat ik graag doe. Inclusief de financiële onzekerheid die er op dat moment bij hoorde. Weinig mensen begrepen die beslissing, sommigen verklaarden me net niet voor gek. Ik had echter de beslissing gemaakt om voldoening te halen uit mijn leven. Ik maakte de keuze om elke dag te doen wat ik graag doe, al betekende het dat ik veel minder zou verdienen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Een goede raad: stel jouw prioriteiten. Gebruik je tijd efficiënt en doe wat bijdraagt aan jouw geluk. Jij bent de enige persoon op deze wereld die je gelukkig kan maken. Zijn er op dit moment personen of dingen in je leven waar je liever geen tijd aan zou spenderen? Geef jij tijd aan bepaalde dingen of personen omdat je je verplicht voelt? Weet je nog: elke seconde van je leven kan je maar 1 keer gebruiken en is dan voor altijd weg. Maak de juiste keuzes waaraan je tijd wil besteden.

Voor mij is het een valkuil om tijd die ik voor mezelf heb gereserveerd, niet op te geven als anderen iets vragen. Soms heb ik het nog moeilijk om volledig voor mezelf te kiezen, omdat ik de andere niet wil teleurstellen. Het gevolg is dat ik mezelf dan teleurstel. Mijn tijd is weg en komt niet meer terug. Herken jij dit ook?

Bekijk je agenda eens objectief. Wat staat er deze week op je agenda, dat eigenlijk niet echt belangrijk is voor je? Stel je voor dat je nog maar enkele maanden hebt. Aan wie en wat ga je die 6 maanden spenderen? Het antwoord op die vraag, is wat echt belangrijk is voor jou!