Sta je er wel eens bij stil hoeveel gedachten er dagelijks door je hoofd razen? We kunnen onze gedachten niet uitzetten. Er gaat constant van alles door ons hoofd. Wist je echter dat onze gedachten een enorme impact hebben op ons leven? Wat je het meeste denkt, komt in je realiteit. Denk aan het gekende voorbeeld: voor een pessimist is een glas half leeg, voor een optimist is hetzelfde glas half vol. Jouw denken bepaalt voor een groot deel hoe jij in het leven staat. Heb je daar al eens over nagedacht?

Als je hier even bij stilstaat, realiseer je hoe belangrijk het is wat we denken. Gelukkig kunnen we leren om onze gedachten te sturen. Een eerste stap is om alles van de positieve kant te bekijken. Denk als voorbeeld terug aan ons glas (half leeg of half vol). Dit principe kan je op vele alledaagse dingen toepassen. Sta je voor het rood licht? Even tijd om jezelf rust te geven in het drukke verkeer of om even van de omgeving te genieten. Misschien ontdek je wel iets nieuws, ook al kom je elke dag voorbij diezelfde plaats. Heb je zelf een voorbeeld hoe jij dingen anders bekijkt?

Het is niet altijd gemakkelijk om positieve gedachten te hebben. Heel vaak flitsen er angsten, zorgen of doemscenario’s door ons hoofd. Wat je dan kan doen is jezelf de vraag stellen:“ Is dat eigenlijk wel zo?”  Zijn je angsten, zorgen, twijfels, …  op dat moment van toepassing? Is het echt een probleem op dat moment? Of is het iets wat misschien kan gebeuren?

Heel vaak is het deze laatste optie. Probeer je dan zo snel mogelijk te verlossen van de gedachte en vervang die door iets leuks. Als op dit moment alles goed is, concentreer je daar dan op. Wees dankbaar voor alles wat je hebt in je leven of denk aan een mooi moment dat je pas hebt mogen beleven. Is het niet leuker om aan mooie ervaringen of situaties te denken?

Door alle informatie (media, nieuws, verhalen, …) die op ons af komen, is het veel gemakkelijker om je negatieve gedachten te laten overheersen. Elke dag krijg je slecht nieuws van over de hele wereld. Leer om hier afstand van te doen. Je kan er helaas niets aan veranderen. Durf los te laten waar je zelf geen controle over hebt. Wat je wel kan doen, is zelf elke dag je best doen om goed te zijn voor jezelf en anderen. Als iedereen dit doet, zou dit al geen enorm verschil zijn?

Misschien vraagt het enige oefening, maar het is de moeite waard. Probeer het enkele dagen, het kost je niets! Het levert je enkel een beter gevoel op. Als je focust op het goede in je leven, krijg je meer goede dingen op je pad. Het is een kwestie waar je je aandacht op richt. Stel je zelf open voor de positieve kant van het leven. Je zal je heel snel veel gelukkiger voelen. Welke  kant kies jij: door het leven gaan als een donderwolk of als een stralende zon?