Iedereen weet dat we ons geregeld moeten ontspannen. Iets doen wat we graag doen, geeft ons vreugde en energie. We voelen ons beter en zijn gelukkig. De kunst is om dit gevoel vast te houden en mee te nemen in je dagelijkse leven. Zelf heb ik de intentie om elke dag vreugde te beleven, eender wat de dag brengt. Vreugde is namelijk ook een keuze…

Ik kan me inbeelden dat je nu raar opkijkt als je dit leest. Toch is het een keuze! Je kan ’s morgens beslissen om in alles wat je doet, vreugde te voelen. Zelfs de kleinste dingen. Voel vreugde als je opstaat en weer een nieuwe dag begint. Voel vreugde als je je tanden poetst en met een fris gevoel kan vertrekken. Voel vreugde als het licht op groen springt als je een verkeerslicht nadert. Voel vreugde als er iemand naar je lacht. Voel vreugde dat de zon schijnt, zelfs al zie je ze niet (ze is er altijd!).

Kan je zelf nog voorbeelden aanvullen?

Misschien klinkt het raar voor je om alles in het leven zo te bekijken. Denk even na, eender welke situatie kan je bekijken van een positieve of negatieve kant. Ja, zelf de meest onaangename situaties hebben ergens wel een positieve kant. Misschien zie je dat pas na lange tijd, maar het is er wel. Daarom durf ik zeggen dat vreugde een keuze is.

Dat brengt ons weer bij ontspanning. Ik hoop van harte dat je ’s morgens opstaat met nieuwe energie. Tijdens de dag gebruiken we die energie om te werken, huishouden en boodschappen te doen, tijd doorbrengen met familie en vrienden, ga zo maar door. Misschien ervaar jij het soms ook, net als ik, dat je het gevoel hebt dat je even je zinnen moet verzetten? Misschien lijkt je hoofd vol te zitten of je weet niet meer wat eerst doen. Misschien ben je al een tijdje enorm geconcentreerd aan het werk, dat je even wat afleiding wil. Of hoe voel jij dat je eigenlijk even nood hebt aan “er even tussenuit zijn”?

Dat is het moment dat we het meeste nood hebben aan ontspanning. Maar hoe vaak doen we dit effectief? Ook al denk je dat je geen tijd hebt, al doe je maar enkele minuten iets wat je graag doet, win je die tijd nadien dubbel terug. Jezelf even gunnen om iets leuks te doen, zorgt ervoor dat je weer nieuwe energie krijgt. Je laadt letterlijk je batterijen weer even op. Dat geeft je een boost om er weer even tegenaan te gaan.

Waarom gunnen we onszelf vaak die ontspanning niet? Dat is een vraag die we onszelf telkens moeten stellen. Voelen we ons schuldig? Hebben we geen tijd? Hebben we geen zin om even te doen wat je graag doet? Weet jij waarom je het jezelf niet vaak genoeg gunt?

Net zoals vreugde een keuze is, is ook die ontspanning een keuze. Ik hoop van harte dat je op momenten dat het nodig is ervoor kiest om jezelf die ontspanning te gunnen. Want iedereen heeft het recht om te genieten van iets wat je graag doet. Ook jij!

 

Powered by <a href="http://www.assistual.online">Assistual.Online</a>