Het klinkt waarschijnlijk veel te simpel en toch is het waar: er zijn slechts enkele basisoefeningen en als je die kan met je paard, dan is (bijna) alles mogelijk.

Wat zijn namelijk die basisoefeningen:

  • vlot vooruit
  • vlot achteruit
  • voorhand links en rechts
  • achterhand links en rechts
  • zijwaarts links en rechts


Meer dan dit is het niet. Vertrek je van deze basis, dan is echt bijna alles mogelijk met je paard. Tenminste als je bereid bent om deze basis te blijven verbeteren.

Klik hier voor een video over dit onderwerp.

Je hoort me vaak zeggen om je paard te trainen zodat je hulpen zo licht zijn als een vlieg. Hoe geweldig is dat trouwens, dat je paard op de juiste manier reageert als jij enkel de haartjes aanraakt?

Zo licht kan het dus echt zijn, als je blijft werken aan de verfijning van je hulpen. Wanneer je die lichtheid combineert met de basisoefeningen hierboven, dan ben jij klaar om samen met je paard naar het volgend niveau te gaan.

Neem nu als voorbeeld een pirouette uit de dressuur of een spin uit de reining. Beiden zijn eigenlijk niets meer of niets minder dan op een superlichte manier de voorhand verzetten op een vloeiende manier, in combinatie met een hogere snelheid.

In de kern is het echt zo simpel. Alle spectaculaire dingen die mensen met hun paard doen, vertrekken vanuit deze basisoefeningen. Maar dan wel die basis op een heel hoog niveau. Snap je nu waarom ik zo vaak herhaal hoe belangrijk de basis is? 😉

Dit zijn de basisoefeningen voor zowel grondwerk als tijdens het rijden. Hoe beter dit lukt op de grond, hoe beter de communicatie met je paard in het zadel. Jawel, ook grondwerk heeft een hele positieve invloed op je hulpen tijdens het rijden.

Ook met mijn nieuwe paard gebruik ik deze strategie. Eerst leer ik hem deze basisoefeningen op de grond en nu vertalen we deze in het zadel.

Klik hier om een voorbeeld te bekijken van zo’n training.

 

Net zoals met mijn ander paard is het doel met hem om te rijden zonder hoofdstel, waarbij ik enkel stuur met mijn lichaam en focus. En ook daar weer is dit dezelfde basis zoals hierboven genoemd.

Dit kan dus echt ook voor jou en je paard, tenminste als je een superstevige basis hebt. Waar wacht je nog op om ook met deze basisoefeningen aan de slag te gaan?

Vraag je jezelf nu af hoe dat dan werkt voor jouw situatie? Stuur me een email en ik neem contact met je op. Ik help je graag op weg om ook aan de slag te gaan met die basis, specifiek voor datgene wat jij met jouw paard wil kunnen.

Ondertussen wens ik je een geweldig weekend. Tot binnenkort!

 

KLIK HIER en bekijk onze nieuwe trainingsvideo