Er zijn weer veranderingen op komst in mijn leven. Ik voel het al een tijdje aankomen en stilaan wordt het steeds meer concreet. Een periode vol uitdagingen en nieuwe mogelijkheden. Een periode waar het belangrijk is dat ik in mezelf blijf geloven en blijf doorzetten. Het is weer een volgende, belangrijke stap om mijn dromen te realiseren. Heb jij die gezonde spanning ook al eens ervaren? Zoals een kind dat voor de eerste keer naar een nieuwe school gaat en niet weet hoe het zal zijn of wat er precies gaat gebeuren?

Zo voelt het voor mij op dit moment. Je weet dat er veranderingen komen, maar je weet niet precies wat en hoe. Het enige wat je kan doen, is afwachten wat er komt en wanneer. Een goede oefening om in het NU te blijven. Je weet waar je heen wil, je focust op je doel. Om dat doel te bereiken, zijn er heel wat stappen te nemen. Hoeveel stappen is voor elke situatie anders. Zelfs al zijn het 100 stappen (of meer) die je moet je nemen, er is maar 1 stap die belangrijk is: degene die je nu zet. Lukt het jou om enkel bezig te zijn met die ene stap? Of denk jij vaak al aan de volgende stappen?

In periodes zoals deze, waar ik niet kan voorspellen hoe alles zal lopen, brengt dit me enorm veel rust. Focus op de eerstvolgende stap en de rest komt later. Misschien zijn de volgende stappen zelfs nog niet duidelijk. Vaak ontdek je de volgende stappen pas nadat je eerst een andere hebt gezet. Alles een voor een. Dit vraagt wel een goede dosis moed en vertrouwen. Vertrouw jij steeds dat alles goed komt? Vertrouw jij dat het juiste komt, op de juiste moment?

Enkele jaren geleden heb ik ook enorme spannende periodes ervaren. Ik wist ook niet precies wat er zou komen, of hoe ik bepaalde dingen zou gaan doen. Ik had een keuze gemaakt en de mogelijkheden werden pas zichtbaar tijdens de weg die ik aflegde. Stap voor stap werd alles steeds duidelijker. Veel mensen in mijn omgeving begrepen me niet, omdat ze zelf vasthouden aan zekerheid in het leven. Maar als je erover nadenkt, zijn er wel zekerheden in het leven?

Wat mij het meeste heeft geholpen, is mijn hart te volgen. De afgelopen jaren heb ik geleerd om steeds meer te vertrouwen op mijn gevoel. Je gevoel is altijd juist. Het is soms echter moeilijk om je gevoel te herkennen, want je verstand komt meteen aandraven met allerlei excuses, angsten en twijfels om het niet te doen. Je verstand wil je in je comfortzone houden, alles wat je kent (dit kunnen zelfs onaangename situaties of gewoonten zijn). Herken jij het verschil tussen je gevoel dat spreekt, of je verstand?

Het meest positieve aan spannende periodes is dat je er enorm van groeit als persoon. Op sommige momenten kan je niet anders dan blijven doorzetten en vertrouwen dat het goed komt. Het zijn prachtige leermomenten, die ons leven weer naar een volgend hoofdstuk brengen.