Iedereen kent het spreekwoord “na regen komt zonneschijn”. Het is ook zo, het is nog nooit blijven regenen. Ja, het kan lang regenen (typisch Belgisch?), maar vroeg of laat stopt het wel. Zelf gebruik ik dit spreekwoord ook vaak om mensen te motiveren en vol te houden. De laatste weken heb ik er ook zelf vaak aan gedacht. Gelukkig is mijn regenbui bijna voorbij…

Eigenlijk is het een geweldig gevoel om te beseffen dat je weer naar boven klimt na een moeilijke situatie. Het voelt zalig! Op zo’n moment kan ik echt waarderen dat ik even een dipje heb mogen ervaren. Nadien ga je nog veel meer appreciëren hoe fantastisch de weg naar omhoog is. Herken jij ook dat gevoel, dat het weer terug bergop gaat in een bepaalde situatie?

Dit is tegelijk ook een mooi voorbeeld hoe je de positieve kant van alles kunt zien. Op zijn minst leer je iets uit moeilijke situaties. Dat op zich is al waardevol, je hebt weer extra levenservaring! Een tijd geleden  heb ik een livestream gedaan over een quote die zei dat we niet moeten wachten tot de storm voorbij is, maar te leren om in de regen te dansen. Dat is exact de goede manier om naar moeilijke situaties te kijken.

Eender wat er op je afkomt, richt je aandacht op de mooie dingen en momenten in het leven. Overal kan je de pracht en schoonheid van het leven vinden, tenminste als je er voor open staat. Veel mensen hebben de hele dag hun ogen open, maar “zien” niet echt wat er in de wereld te ontdekken valt. Ze genieten niet van de kleine, eenvoudige dingen in het leven. Of ze zien de kansen die zich voordoen niet, omdat ze er niet voor open staan. Heb jij al eens een situatie ervaren, waarvan je pas nadien beseft dat je een kans hebt laten liggen?

In moeilijke situaties is het belangrijk dat je blijft vertrouwen in jezelf. Vertrouw dat er voor alles een oplossing is, maar sta open voor nieuwe ideëen. Soms is het nodig om creatief te zijn. Veeg dus niet alle ideëen die je krijgt meteen van tafel, ook al lijken ze soms te gek voor woorden. Misschien is dat idee, wat onhaalbaar lijkt, wel een tussenstap naar de oplossing.

Zo werken brainstormsessies toch ook? Iedereen zegt wat in hem/haar opkomt, hoe gek het ook lijkt. Daar komen vaak de meest geniale ideëen, strategieën of uitvindingen uit voort. Het ene leidt vaak naar het andere.

Nog iets wat je niet mag vergeten is doorzetten. Wie opgeeft, heeft niets. Wie blijft doorzetten, is nog steeds vooruit aan het gaan. Ook al is je weg even lastig, vroeg of laat kom je een nieuwe weg tegen die je kan inslaan. Of wie weet krijg je een situatie waar je even kan rusten, zodat je nadien weer vol nieuwe energie kan doorgaan. Zeggen we ook niet: “de aanhouder wint”? Ik hoop van harte dat jij, net als ik, een doorzetter bent. Blijf dapper doorstappen, je komt er wel!