Het leven is een aaneenschakeling van veranderingen. Vaak zijn het kleine dingen, die langzaam evolueren, zodat we het vaak zelfs niet merken. Het zijn vooral de plotse, grote veranderingen die een grote impact hebben op ons leven. Dat maakt ons angstig, want vaak houden we niet van verandering. Maar is die angst nodig?

Alles in het leven verandert constant. Denk maar aan de natuur, die in de loop van de seizoenen al die prachtige veranderingen doormaakt. Verandering hoort ook eenmaal bij het proces van (op)groeien en is vaak ook positief. Denk eens na over deze vragen:

♥   Draag jij nog dezelfde kleren als de tijd dat je een tiener was?

♥   Reageer jij nog op dezelfde manier als toen je kind was?

♥   Ben je nog steeds zo zenuwachtig op je werk zoals de eerste dag dat je er begon?

♥   Zijn dezelfde mensen uit je jeugdjaren nog steeds in je leven?

♥   Geniet je vandaag van dezelfde dingen als 10 jaar geleden?

♥   Heb je nog steeds dezelfde levensvisie als 15 jaar geleden?

♥   Verlang je nog steeds naar dezelfde doelen en dromen?

Misschien kan je sommige vragen met “ja” beantwoorden, maar voor de meeste vragen zal het antwoord “nee” zijn. Dit is volkomen normaal. Naargelang we ouder worden veranderen onze interesses, onze keuzes, onze ideeën,… Alles evolueert mee met de ervaringen en lessen die we in ons leven mogen opdoen en leren.

Wees niet bang voor verandering, want het brengt je altijd iets positiefs. Vaak lijken veranderingen, vooral de grote, in eerste instantie een negatief effect te hebben op je leven. Denk eens terug aan een grote verandering in je leven, die op dat moment veel verdriet heeft meegebracht. Als je vandaag terugkijkt op dezelfde verandering, Kan je dan zeggen dat het uiteindelijk het beste was voor jou wat kon gebeuren? Heel vaak is het antwoord op deze vraag “ja”. Misschien ben je nog volop in het proces en zie je het positieve op dit moment nog niet, maar ik verzeker je dat het inzicht nog komt.

Heel recent heb ik ontdekt dat mijn doelen en dromen niet meer dezelfde zijn als nog maar een jaar geleden. Een jaar geleden was ik nu in Amerika, op stage bij mijn grote voorbeeld in de paardenwereld. Mijn droom was om topinstructeur te worden en over de hele wereld workshops, trainingen en clinics te geven. Ik heb veel tijd en geld geïnvesteerd om die weg te volgen en was ook op de goede weg. Maar stilaan liet het leven me zien dat ik ook andere talenten heb, waar ik mee mag doorgaan. De afgelopen maanden had ik het zelf niet door, omdat de veranderingen zo klein en subtiel waren. Maar heel recent, door een brainstorming met een mede-cursist, heb ik eindelijk beseft dat het niet langer mijn droom is om een wereldbekende topinstructeur te worden. Het is mijn droom en doel om een wereldbekende topspreker te worden en vele mensen te inspireren om hun doelen en dromen te realiseren. Ik ben enorm dankbaar dat ik deze verandering niet met angst afwijs, maar met veel vertrouwen en enthousiasme durf toelaten.

Maak nu even je hoofd leeg en denk rustig na. Welke verandering mag jij in je leven toelaten? Ik ben heel benieuwd naar je inzicht.

Powered by <a href="http://www.assistual.online">Assistual.Online</a>