“De tijd gaat snel, gebruik hem wel”

Ken je deze uitspraak? Deze zin spookt heel vaak rond in mijn hoofd. Tijdens mijn zorgeloze kindertijd heeft mijn grootmoeder deze wijze woorden in mijn gedachten geprogrammeerd. En wat heeft ze gelijk…

De tijd gaat razendsnel vooruit. Binnen enkele weken zitten we alweer gezellig rond de feesttafel met een kerstboom op de achtergrond. Dit zijn de momenten waar we terugkijken op het voorbije jaar en besluiten dat die leuke uitstap of je sportief doel er het afgelopen jaar weer niet van gekomen is.

 

Volgend jaar beter

Geen probleem toch, het nieuwe jaar komt eraan, dus tijd voor nieuwe doelen. Met nieuwe motivatie gaat het volgend jaar vast wel lukken. Maar is dat ook zo? Motivatie is helaas niet genoeg. Wat is dan het verschil tussen mensen die hun doelen halen en mensen die hun doelen steeds weer uitstellen of erger nog, zelfs opgeven? Het is zo simpel, maar zo waar. Het enige verschil is: ACTIE!

Niet enkel woorden, maar ook daden. Niet enkel zeggen wat je gaat doen, maar het gewoon DOEN.

Zo simpel is het inderdaad!

 

Of toch niet?

Als het dan toch zo simpel is, waar hou jij jezelf dan tegen?

Wat zorgt ervoor dat je weet wat nodig is, maar het toch niet doet?

En dit geldt niet enkel voor onze “grote doelen”, zoals die wereldreis die je ooit wil maken of stoppen met een slechte gewoonte. Het gaat ook over de kleine, simpele dingen: je beste vriendin bellen om eens af te spreken of even naar buiten met de hond. Zelfs voor die eenvoudige, dagelijkse dingen die in een paar minuten zijn afgerond, doen we niet wat nodig is om ze effectief te doen. Een mens zit soms toch raar in elkaar, niet? 🙂

 

Strijd tegen de uitstellers

Uiteraard heb ik ook last van die “kleine uitstellers”. Terwijl ik dit schrijf, betrap ik mezelf er ook op dat ik dringend nog iemand mag bellen. Om het goede voorbeeld te geven, beloof ik om dat meteen te doen als ik klaar ben met schrijven. Wat is jouw kleine uitsteller voor vandaag?

Laten we de uitdaging aangaan: ik breng dadelijk mijn telefoontje in orde en jij doet ook iets wat je al enkele dagen uitstelt en eigenlijk slechts enkele minuten duurt.

Deal?

 

Opluchting of frustratie

Het probleem met die kleine uitstellers is dat ze ons energie kosten. We weten dat we het vroeg of laat toch eens gaan doen, maar intussen blijft het wel in ons hoofd sluimeren. Je voelt wat frustratie omdat je weet dat het tijd is om dat te doen, maar je hebt er op dat moment geen zin in.

Weer even uitstellen…

De volgende keer komt die gedachte weer op en voel je nog meer frustratie. Verlos je zelf van deze lastige gevoelens en doe het gewoon de eerste keer dat het in je opkomt. Als je dat doet, voel je een enorme opluchting dat je weer iets van je to do-lijstje kan schrappen. En vaak meteen daarna stel je jezelf de vraag: “Waarom heb ik dat gewoon niet eerder gedaan?”

 

De 5-minuten-tip

Een tip die ik ooit eens gelezen heb: alles wat minder lang duurt dan 5 minuten, doe het meteen. Het duurt langer om het op je to do-lijst te schrijven en nadien nog minstens 3x te lezen voordat je het effectief afwerkt, dan meteen de 5 minuten (of minder) eraan te besteden en het af te handelen.

 

De uitdaging

Doe je mee met onze deal?

Als je nog twijfelt: wat heb je te verliezen? Het kost je geen geld, enkel wat moeite. Hoewel het toch vroeg of laat dient te gebeuren, dan beter de korte pijn. En dan heb je weer ruimte in je hoofd om aan leuke dingen te denken. Probeer het eens en kijk of het beter voelt.

 

Realiseer je doelen!

Wil je graag meer inzichten om ook die grote doelen aan te pakken? Contacteer me dan vrijblijvend voor een gratis motivatiegesprek. Samen met jou bekijk ik welke obstakels je ervaart en geef ik je inzichten hoe je die kan overwinnen.

Want mijn missie is dat ook jij jouw doelen realiseert!

Spreken we elkaar binnenkort?

 

Ps: Na het schrijven heb ik mijn deel van de deal meteen volbracht. Nu jij 🙂