Heel vaak hoor je dat ‘loslaten’ een van de sleutels is tot een gelukkiger leven. Loslaten is een van de kernwoorden van de uitdagende, maar boeiende weg van persoonlijke groei. Iedereen weet hoe belangrijk het is om te kunnen loslaten, of het nu gaat over het verleden, bezittingen of zelfs dierbaren. Maar het is vaak helemaal niet zo makkelijk als het lijkt…

 

Simpel als een pen loslaten

 

Letterlijk iets loslaten is poepsimpel. Neem bijvoorbeeld een pen: je neemt de pen vast, je tilt die hoog op en je doet je hand open.

*Pats*

Daar ligt de pen op de grond, zo gemakkelijk is het om los te laten. Of toch niet?

In dit voorbeeld is het supermakkelijk om een pen zo maar los te laten. Je weet dat je hem zo weer kan oprapen. Lukt dit je namelijk even gemakkelijk met je lievelingspen, als iemand je vraagt om die in de vuilbak te gooien?

 

En nu je lievelingspen

 

Niet zomaar een pen met reclame, die je ergens gratis hebt gekregen. Denk aan de pen die je ooit gekregen hebt van iemand waar je veel van houdt, waar je al jaren mee schrijft en steeds weer nieuwe vullingen koopt omdat die zo leuk in je hand ligt. Is het dan net nog zo simpel om die zomaar los te laten in de vuilbak?

 

Loslaten als het je niet blij maakt

 

Toch is loslaten enorm belangrijk. Maar niet persé voor je lievelingspen. Loslaten is nodig wanneer we tijd en energie blijven investeren in iets of iemand waar we zelf geen energie (meer) van krijgen. Of waar we niet (meer) blij van worden. En heel vaak gaat dit ook over het verleden, waar we soms te lang in blijven hangen.

 

Herinneringen die je energie geven

 

Het verleden is voorbij en komt niet meer terug. Soms is dat heel jammer. Zelf denk ik dan aan mijn prachtige jeugdjaren, die ik met mijn vrienden heb doorgebracht. Wat zou ik zo graag nog eens een dagje teruggaan om die tijd weer te herbeleven! Bij die herinneringen komt er dan een gelukzalige glimlach over mijn gezicht en voel ik me goed. Ook ik haal wel eens herinneringen op, maar dit soort herinneringen geven je een goed gevoel.

 

Of herinneringen die je achtervolgen

 

Dat is net iets anders dan echt blijven hangen in het verleden. Misschien zijn er dingen waar je spijt van hebt. Of beslissingen die je hebt gemaakt, die je nu heel anders zou aanpakken. Je kan vast nog wel aan iets anders denken. Maar het verleden is voorbij en kan je niet meer veranderen. Dit zijn herinneringen die je geen goed gevoel geven of die vaak nog steeds in je hoofd rondspoken. Dit zijn dus net de dingen om los te laten…

 

Maak ruimte vrij in je hoofd

 

Voor spullen telt dit net zo goed. Misschien ben jij iemand, net als ik, die veel moeite heeft om iets weg te gooien. En zeker als het een geschenk is van iemand! Tot ik begon te voelen dat sommige spullen me echt storen. Telkens ik ernaar keek, vroeg ik me af waarom dat nog steeds in mijn huis stond.

Onlangs voelde ik dat ik er klaar voor was. Gewapend met een kartonnen doos en een vuilzak ging ik aan de slag…

Het resultaat: een enorme opluchting! De spullen die me geen energie meer geven zijn weg en ik heb meer ruimte in mijn huis.

 

Bomen zijn meesters in loslaten

 

Eigenlijk is loslaten iets heel natuurlijks. De herfstperiode is voor de natuur een typisch moment om los te laten. De bomen laten hun blaadjes los en maken zich klaar voor de winter, een periode van rust. Zo sparen ze hun krachten en hebben ze na de winter weer energie voor nieuwe blaadjes.

De natuur volgt de weg van de minste weerstand en doet wat nodig is om in harmonie te blijven. Misschien is dit een mooi voorbeeld voor ons om dat ook te volgen?

 

Alles begint met een kleine stap

 

Het is nodig om te durven loslaten, maar het is niet altijd makkelijk. Neem de tijd die je ervoor nodig hebt en begin met een kleine stap. Je leeft veel intenser als je ruimte hebt in je hoofd.

 

Want mijn wens is dat ook jij elke dag geniet van je leven!

 

Wil je graag meer tips, download mijn gratis e-book “4 stappen naar een gelukkiger leven”.

Volgen wij elkaar trouwens al op YouTubeFacebookInstagram of LinkedIn?