Heel vaak zie ik mensen met veel enthousiasme aan iets beginnen. Ze hebben een enorm potentieel en beslissen eindelijk om dat te gaan gebruiken. Dat maakt me enorm gelukkig om te zien dat mensen hun talenten verder ontwikkelen.

Heb jij je talent al ontdekt? Als het antwoord “ja” is , hoop ik van harte dat je er ook iets mee doet. Het zou zonde zijn als je dat geschenk verloren laat gaan. Als je je talent nog niet hebt ontdekt, kijk dan eens wat je graag doet. Misschien is het zelfs iets dat je nog niet hebt geprobeerd. Durf ook experimenteren met nieuwe dingen. Wie weet wat voor talent mag je ontdekken!

Mensen die hun talenten gebruiken, zijn niet per definitie succesvol. De enige reden daarvan is dat ze niet volhouden. Het vraagt een goede dosis doorzettingsvermogen om echt goed te worden in iets, zelfs al heb je er talent voor. Kan jij 1 succesvolle muzikant of sporter opnoemen die nooit oefent of traint? Hoe meer tijd je aan iets besteed, hoe beter je erin wordt. Ik denk dat niemand aan die stelling twijfelt.

Waarom houdt iemand dan niet vol, zelfs als ze er goed in zijn? Die vraag heeft meerdere antwoorden. De basis van het antwoord ligt in onze comfortzone. Als we onze talenten willen ontwikkelen, is daar inzet voor nodig. Die inzet kost tijd en energie. Je zal dus eerst voor jezelf een belangrijke keuze mogen maken: wil ik dit echt? Wie op deze vraag met veel overtuiging kan antwoorden, heeft al een belangrijke stap gezet. Geef jezelf een reden om je te motiveren. Zorg dat je weet waarom je dit het liefste van de wereld zou willen. Als dat duidelijk is voor je, is de kans al veel groter dat je blijft doorzetten. Je hebt een concreet doel gesteld dat je absoluut wil behalen. Dit wil zeggen een nieuwe gewoonte ontwikkelen, waarvoor we onze comfortzone weer gaan verlaten. Die stap is voor de meesten mensen al te groot. Ons verstand komt aandraven met elk excuus dat het kan verzinnen: geen tijd, geen geld, te veel moeite, te warm, te koud, te droog, eerst nog andere taken,… Ga zo maar door, de excuses blijven komen. Om de effectieve stap te zetten, heb je wilskracht nodig. Besef dat die excuses je tegenhouden van je doel en overwin ze een voor een. Neem de beslising om de eerste stap te zetten. Kijk hoeveel voldoening het je geeft dat je eindelijk gestart bent. Want ik garandeer je: starten is het moeilijkste!

Geeft het je een goed gevoel? Hou dat gevoel dan vast. Aan dit moment kan je jezelf herinneren op momenten dat je motivatie wat minder is. Hou je doel voor ogen en het goed gevoel dat je nadien hebt. Dit zorgt voor motivatie om door te zetten. Want ook al ben je gestart, je comfortzone probeert je terug in de “oude, bekende comfortabele”situatie te lokken. Dit is een normaal proces, waar iedereen door moet. Focus op je doel en blijf doorzetten. Het plezier en geluk dat je in ruil krijgt, is je grootste beloning. Wanneer start jij?