De laatste weken ben ik in mijn directe omgeving op heel korte tijd al enkele keren geconfronteerd met situaties waar mensen op een harde manier hun levenslessen leren. De situaties op zich zijn volledig anders, hoewel ze beiden emotioneel enorm zwaar zijn, maar de levensles is dezelfde: “Waarom wachten we tot er iets ergs gebeurt voordat we beseffen dat we in ons leven mogen doen wat we graag doen.”

Wat is jouw antwoord op deze vraag? Of doe jij elke dag wat je graag doet? Heb jij soms zin om iets te doen, of net niet te doen, dat je uiteindelijk dan toch maar negeert om eender welke reden?

Ook ik ben hier helaas schuldig aan. Hoe vaak heb ik de afgelopen maanden genegeerd dat ik nood heb aan rust of ontspanning. Om gewoon eens even te genieten van kleine dingen. Mijn passie voor mijn werk is tegelijk ook mijn grootste valkuil: anderen helpen leren en leuke momenten bezorgen is prioriteit. Als ik er op terugkijk, kwam ik dan zelfs niet op de 2e plaats. Ik hou ervan om anderen gelukkig te maken, maar vergat daarbij mezelf steeds.

Misschien is bij jou je werk niet prioriteit, maar wel je gezin? Eender wie of wat je prioriteit is, zolang JIJ het zelf niet bent, doe je jezelf tekort. Besef goed dat tijd voor jezelf of iets doen wat je graag doet helemaal niets te maken heeft met egoïsme. Integendeel, het zorgt ervoor dat je een voorbeeld bent naar de mensen in je omgeving, van wie je zoveel houdt, dat het een recht is om leuke dingen te doen. Dat zorgt tenslotte voor je eigen geluk.

Iets doen dat je graag doet, geeft je energie. Zelf al is het iets klein, van slechts 10 minuten, dan nog gunnen we onszelf het vaak niet. Want we moeten nog dit en eerst is er nog dat en ga zo maar door. Voor we het weten is de dag weer om. En die tijd komt nooit meer terug… Iedereen heeft evenveel tijd: 24u in een dag. Hoe gelukkig of succesvol we zijn, hangt er enkel vanaf wat we met die tijd doen. Besteden we die efficiënt of verspillen we veel van onze kostbare tijd aan onbelangrijke zaken?

Op momenten dat we geconfronteerd worden met een overlijden of zware ziekte in onze omgeving, komt het weer even hard aan. Hoe vaak zeggen mensen op een begrafenis of in een ziekenhuis: “We moeten meer van ons leven genieten, voor je het weet is het voorbij.” Hoe vaak DOEN we dat ook effectief?

Ik heb voor mezelf beslist dat ik nu dagelijks mezelf iets gun wat ik graag doe. Zelfs met mijn druk leven, kies ik elke dag voor mezelf. Soms maar enkele minuten, soms wat langer. Maar telkens merk ik dat het me enorm blij maakt en me een energie boost geeft. Een dubbele win-situatie!

Dus waar wacht je nog op? Wat ga jij vandaag doen dat je energie geeft? Of wat heb jij altijd al willen doen, leren, kunnen,…? Aan jou de keuze of je je eigen leven leeft, of je je laat leven door anderen. Er is altijd een weg naar harmonie. Het leven is NU!

Powered by <a href="http://www.assistual.online">Assistual.Online</a>