Op een netwerkevent heb ik geleerd dat ik het mezelf graag moeilijk maak. Eigenlijk is het niet de eerste keer dat mensen het tegen me zeggen. Deze keer was de situatie gewoon heel grappig, waardoor het beter is blijven hangen. De opmerking kwam er helemaal op het einde van een leerrijke en interactieve voormiddag met een aantal andere ondernemers. Ik had net een gesprek met een ondernemer die mogelijk kan helpen met mijn boek te publiceren, toen er een andere ondernemer vriendelijk afscheid kwam nemen. Hij vroeg zich af waarover ik een boek aan het schrijven ben en ik vertelde heel kort, op minder dan een minuut, de samenvatting van mijn verhaal. Daar voegde ik nog aan toe dat ik een tweede boek aan het schrijven ben, over het verhaal hoe mijn vriend en ik elkaar hebben leren kennen in Duitsland. Hij was enorm geamuseerd en nam toen al lachend de conclusie dat ik het mezelf blijkbaar graag moeilijk maak.

Wel je, eigenlijk is dat zo. Niet meteen omdat ik graag moeilijke situaties heb, maar wel omdat ik heel goed weet wat ik wil. Ik ben niet tevreden met minder. Dan heb ik het over de belangrijke dingen in het leven, zoals mijn vrijheid om mensen te helpen op mijn manier en een levenspartner. Dat zijn voor mij zaken waar ik enorm veel belang aan hecht. Op die gebieden ben ik waarschijnlijk heel veeleisend. Omdat ik weet wat ik niet (meer) wil.

Voor mezelf maak ik de keuze dat ik liever moeilijkere obstakels overwin, in plaats van tevreden te zijn met iets wat minder is dan datgene wat ik echt wil in mijn leven. De meesten van jullie weten ondertussen dat ik heel veel hou van de simpele dingen van het leven. Ik ben tevreden met de eenvoud van het leven. Ik gun mezelf echter wel het beste (voor mij) op vlak van werk en iemand om je leven mee te delen. Voor iedereen is dit ook anders.

Heel vaak stellen mensen mij de vraag: “Je hebt een vriend uit Duitsland? Kon je er nu echt geen vinden in België?”. Mijn antwoord is dan heel droog: “Nee, blijkbaar niet”. De connectie die wij hebben, voelde vanaf het eerste moment goed. De relatie die wij hebben is niet gemakkelijk, maar is gewoon prachtig. Waarschijnlijk zijn er in de buurt ook mannen waar ik een goede relatie mee kan opbouwen. Helaas is op dat gebied “goed” voor mij niet goed genoeg.  Ik heb een heel duidelijk beeld hoe ik wil dat mijn relatie is. Die standaard ligt ver boven gewoon “goed”. Als ik dan iemand ontmoet die eraan voldoet, waarom zou ik de kans dan niet nemen? Sommige kansen krijg je maar 1 keer in je leven. Ik wil later geen spijt hebben dat we het niet hebben geprobeerd.

Ik troost mezelf vaak met de leuze “moeilijk gaat ook”. Zo is het ook. Als het gaat over iets wat je echt wil, of iets wat  je echt gelukkig maakt, dan ben je bereid om veel te overwinnen. Het gaat simpelweg weer om de keuze die jij maakt. Weet jij wat je echt wil?