Om elke dag de juiste keuzes en beslissingen te maken, is het nodig je gevoel te volgen. Als het goed voelt, is het juist. Voel je eerder een knoop in je maag, dan is het niet de juiste optie. Verwar dit niet met het gevoel van angst om uit je comfortzone te komen, want dat is heel normaal.

Misschien is het niet altijd even gemakkelijk om daar het verschil tussen te maken. Stel jezelf dan de vraag: “Als ik de angst niet zou voelen, zou ik het dan wel doen?”. Is het antwoord op die vraag “ja”, dan is het enkel je angst om uit je comfortzone te komen. Maar als het antwoord toch “nee” blijft, kijk dan even of je er een goed gevoel bij hebt. Waarschijnlijk niet. 

Als je weet of de keuze voor jou goed of slecht voelt, vragen we vaak toch graag nog de mening van iemand uit onze omgeving. Deze persoon reageert misschien niet zoals je hoopte. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Wat belangrijk is, is wat je zelf denkt! Voelt het voor jou helemaal goed, doe het dan. Met of zonder angst om je comfortzone te verlaten.

Het geldt ook meer algemeen om ons niet aan te trekken van wat anderen denken. Wees jezelf, doe wat je graag doet en waar je je goed bij voelt. En vooral: stel je grenzen! Op de meeste vlakken trek ik me niet meer aan wat anderen denken. Daar steek je veel te veel energie in, die je beter voor andere zaken kan gebruiken. 

Soms is het ook voor mij nog een werkpunt. Ik maak het anderen heel graag naar hun zin, dat ik mezelf soms nog te snel opzij zet. Op die momenten zondig ik tegen de regel dat jijzelf altijd de belangrijkste persoon in je leven bent. Er is maar 1 persoon op de hele wereld die je gelukkig kan maken: jijzelf! Dat mag je elke dag, op elk moment heel goed bewaken. Jij bent de enige die het beste van je leven kan maken. 

Kies er voor om jezelf te zijn en te stoppen met je aantrekken wat anderen zouden kunnen denken. Laat helemaal zien wie je bent en geef zo het voorbeeld aan anderen om ook zichzelf te zijn. De mensen die in je leven passen, nemen je volledig zoals je bent en houden van je. De anderen horen misschien niet (meer) thuis in je leven. Verspil daar geen energie (meer) aan. 

Als je de kracht hebt gevonden om je niet meer aan te trekken wat anderen denken, blijf steeds respectvol naar iedereen. Iedereen heeft het recht op zijn mening, maar zelf heb je het recht om die mening op een respectvolle manier te aanvaarden of te negeren. Blijf bij je positieve waarden en behandel iedereen steeds zoals je zelf behandeld wil worden. Wat jij geeft aan anderen, krijg je ook terug. Ben je respectvol, krijg je steeds respect terug. Geeft dit je moed om je al minder aan te trekken wat anderen zouden kunnen denken?