“Mijn paard wil ineens ergens niet langs, hij ziet soms echt spoken.”

Deze reactie krijg ik vaak als het gaat over uitdagingen met paarden. Voor de ene is het die enge hoek in de piste of buitenbak, voor de andere is het die bepaalde plek op buitenrit waar je paard altijd bang is. Herkenbaar?

Laat ons het erover eens zijn: het zijn geen spoken. Spoken bestaan niet. Maar je paard ziet, hoort en voelt wel zoveel keer beter dan jij (of eender welke mens). Dus ja, er zal inderdaad wel ergens iets zijn dat je paard opvangt.

Paarden zijn en blijven prooidieren. Een tak die in het bos kraakt of iets wat naast de piste staat dat normaal een andere plek heeft, kan al genoeg zijn om onrust bij je paard te brengen. En ook daar is het ene paard gewoon dapperder dan het andere, net zoals bij mensen.

Er is zoveel verschil tussen paarden onderling, dus wees heel dankbaar als je zelf een dapper paard hebt. Heb je zelf toch een paard dat vaak spoken ziet, ook dan is er echt hoop voor je. Jawel, voor alles is er een oplossing 😉.

Een eerste belangrijke stap hierbij is begrip en aanmoediging. Hoe zou je zelf willen dat iemand met je omgaat als jij bang bent of iets niet durft? Precies, geef je paard ook even de tijd die hij of zij nodig heeft.

Wat velen dan doen is die enge plek ontwijken. Akkoord, op dat moment is het misschien de snelste en makkelijkste oplossing, maar op lange termijn win je daar niets mee. Ik raad je aan om van die situatie gebruik te maken om je paard te helpen meer vertrouwen te krijgen, zowel in zichzelf, de situatie en in jou als goede leider.

Met de juiste aanpak ontdekt je paard dat er geen ‘spoken’ zijn en dat alles oké is. Dat kan soms zelfs snel gaan, er zijn situaties waar je dat in enkele minuten oplost. En ja, soms duurt het wat langer, maar op lange termijn heb je enkel voordeel als je daarmee aan de slag gaat met je paard.

Bekijk dit echt als mentale training voor je paard. De meesten onder ons besteden veel aandacht aan fysieke training, wat super is, maar ook mentale training is ontzettend belangrijk voor je paard. Op dat gebied valt nog veel winst te behalen om de algemene prestaties van je paard te verbeteren.

Trouwens, ook veilig en ontspannen op buitenrit is een hele prestatie, het gaat niet enkel om wedstrijden.

Dankzij die mentale training bouw je aan een relatie met je paard die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Dat heeft een positief effect op wat je samen met je paard doet.

Wat is dan die juiste aanpak als je een paard hebt dat vaak spoken ziet? Dat ontdek je tijdens de online masterclass “In 7 stappen veilig en ontspannen op buitenrit met je paard”. Daar deel ik waardevolle tips en praktische voorbeelden, zodat jij ook weet hoe jij je paard duidelijk maakt dat spoken niet bestaan en hoe je paard het vertrouwen ontwikkelt om overal langs te gaan.

Deelnemen is GRATIS, klik hier en schrijf je meteen in voor deze boeiende online masterclass.

Voor de duidelijkheid: deze masterclass is ook perfect van toepassing op jouw paard als je enkel in de piste traint of op wedstrijd gaat. Het gaat om vertrouwen vergroten van je paard, zowel in zichzelf als de omgeving en in jou als leider.

Je bent dus van harte welkom!

Hoe hebben anderen deze online masterclass ervaren? Lees hier enkele reacties:

 Fijne, enthousiaste masterclass. Veel informatie, maar door de regelmatige herhaling heel duidelijk.

Heel duidelijk, begrijpbaar en motiverend! Mijn beste inzicht: vertrouwen in elkaar is echt belangrijk.
Je moet leiden zoals je geleid wil worden.

Interessant en leerrijk. Super gewoon! Mijn beste inzicht: een goede voorbereiding is goud waard.

 

Noteer dus meteen de online masterclass in je agenda en dan help ik jou en je paard met plezier op weg naar “spookvrij” rijden.

Maak er een fantastisch weekend van en ik verwelkom je heel graag tijdens de masterclass. Tot binnenkort!