Je kan paarden ontzettend veel leren, zolang je hen gemotiveerd kan houden. En dat is een van de vragen die ik geregeld krijg: hoe hou je je paard gemotiveerd?

Zelf werk ik veel met beloningen tijdens mijn trainingen. Op die manier moedig ik mijn paarden aan als ze goed bezig zijn en dat geeft hen ook een leuk gevoel. Uiteindelijk bepaal jij de doelen met je paard en is het aan jou om te zorgen dat je paard daar met plezier aan meewerkt.

Het woord “belonen” gebruik ik ondertussen onbewust, het is een deel van mijn natuur als ik met mijn paarden werk. Onlangs stelde iemand me deze vraag: “Dorien, je hebt het vaak over belonen, maar hoe doe jij dat dan?”.

Ik vond het een geniale vraag. Zelf weet ik inderdaad wel wat ik ermee bedoel, maar ik stond er niet bij stil dat anderen misschien niet exact weten op welke manieren je kan belonen. En dan heb ik het niet enkel over snoepjes.

Belonen met eten doe ik zelf wel eens als ik mijn paarden iets nieuws aanleer of als het echt een moeilijke oefening is waar we mee bezig zijn. Daarvoor gebruik ik meestal stukjes wortel of hun gewone voer.

Toch raad ik belonen met eten bij de meeste mensen af. Het gevaar is daar dat je paard snel weet in welke zak je dat bewaart en dat je paard het er zelf komt uithalen. Vooral bij dominante paarden is dit een uitdaging.

Enkel als je 100% zeker weet dat je paard genoeg respect heeft voor je persoonlijke ruimte, kan je wel eens met eten werken. Lukt het je niet om je paard op afstand te houden of ben je soms onzeker, dan raad ik werken met voerbeloningen af.

Waar beloon ik dan hoofdzakelijk mee? Het is zo simpel en tegelijk echt effectief. Tijdens het trainen beloon ik voornamelijk met mijn lichaamstaal, zoals glimlachen als mijn paard het goed doet. Paarden voelen echt dat je blij bent, of je nu op de grond werkt of als je rijdt.

Verder beloon ik met mijn stem, waarbij ik bepaalde woorden gebruik (goed, flink, ja) en afhankelijk van hoe goed het is een bepaalde intonatie gebruik. Zo kan ik tijdens een oefening mijn paard laten weten dat hij goed bezig is, maar dat ik nog een beetje meer verwacht.

En na een oefening beloon ik ook vaak door mijn paard te strelen op een plek waar hij het leuk vindt. Genoeg manieren dus om je paard te belonen.

Wil je meer van deze tips of heb je een hele andere vraag, dan raad ik je aan om de online masterclass op 13 april te volgen. We starten om 20u en deelnemen is gratis. Daar leer je wat je paard nodig heeft om met meer plezier met je samen te werken.

Schrijf je meteen gratis in:


Ik kijk er alvast enorm naar uit om je daar te verwelkomen voor een boeiende en leerrijke avond.

Heb je misschien de online masterclass al gevolgd en wil je graag een vervolg? Stuur me dan een e-mail met deze zin: “Ik heb de online masterclass gezien en wil graag meer leren”.

Dan wens ik je nu een ontzettend mooi weekend. Geniet ervan en tot binnenkort!

PS: Heb je mijn nieuwste podcast al beluisterd? Klik hier