Je kent vast wel een ukelele, zo’n instrument dat eruitziet als een mini-gitaar. Je kan er leuke muziek mee maken en het is handig om mee te nemen. Heel leuk om sfeervolle momenten te beleven, tenminste als je van muziek houdt. Wist je echter ook dat een ukelele confronterende inzichten in jezelf kan brengen?

 

Denkbeeldige rampscenario’s

Misschien denk je nu aan frustratie wanneer degene die op de ukelele speelt, niet de meest melodieuze tonen uit het instrument tovert. Of irritatie wanneer die persoon te pas en te onpas dat ding bovenhaalt en je helemaal niet in de stemming bent om livemuziek aan te horen. Laat ons zeggen dat al deze mogelijke scenario’s niet van toepassing zijn op de situatie die ik ga delen. Ben je benieuwd wat het dan wel kan zijn?

 

Samen op weg!

Onlangs had ik een uitstap gepland met vrienden. We hadden een zonnig weekend uitgekozen, waardoor het vrolijkheidsgehalte al bij het vertrek hoog lag. De rit naar onze bestemming zou enkele uren duren. Uiteindelijk zouden we, heen en terug, toch wel een 8 uren in de auto doorbrengen. Voor iemand die tijd heel efficiënt wil gebruiken – zoals ik – is dit een leuke uitdaging om te kijken hoe ik de uren nuttig zou kunnen spenderen.

 

Efficiënt tijdsgebruik

Al snel had ik beslist dat mijn laptop zou thuisblijven. Het was tenslotte ontspanning en dus besloot ik het werk volledig los te laten. Misschien een interessant boek lezen? Nee, ik zou me niet kunnen concentreren als de anderen praten of de radio aanstaat. Bovendien kwam de gedachte in me op dat ik wagenziek zou worden. Nee, geen boek in de auto.

 

Juist, mijn oefeningen…

Dan zei een klein stemmetje in mijn hoofd dat ik wel dringend mijn gitaaroefeningen zou mogen herhalen voor de gitaarles van de komende week. Oeps, inderdaad een beetje uit het oog verloren omdat de voorbije dagen te veel focus had gelegd op mijn werk. Weer een reminder aan mezelf om de harmonie in mijn leven beter te bewaren…

Een gitaar in de auto is echter niet handig. Ik zou te veel plaats nodig hebben en wilde het risico niet nemen om iemand te bezeren met de gitaarhals. Op dat moment kreeg ik hilarische scenario’s in mijn gedachten die perfect zouden thuishoren in een komedie. Mijn vrienden in de auto zouden het echter veel minder komisch vinden.

 

Ukelele sust gewetens

Opeens viel mijn oog op mijn ukelele… Jaaaa, dat is het! Klein, handig en praktisch voor onderweg. Het speelt iets anders dan een gitaar, maar vingerzettingen en akkoorden oefenen, lukt ook met een ukelele. De ukelele ging mee op weekend! Even was ik trots op mezelf dat ik met dit geniale plan mijn gemoed kon sussen zodat ik toch nog de nodige oefeningen kon doen voor de gitaarles (weliswaar in een lichtjes andere versie).

 

De harde confrontatie met een ukelele

Met de ukelele op pad, reden we naar onze bestemming. Eerst samen wat praten, lachen en plannen maken voor het komende weekend. Na een tijd vielen de gesprekken wat stil en ik haalde mijn instrument uit de draagtas. Zo stil mogelijk begon ik te oefenen. Mijn vrienden keken verbaasd, maar geamuseerd.

Plots zei een van mijn vrienden: “Ik bewonder jou dat je je tijd zo efficiënt gebruikt”. Hij voegde er heel eerlijk aan toe, dat hij zich gefrustreerd voelde omdat hij zelf niet op zo’n idee zou komen. Daarop volgde een confronterend inzicht: de meeste dingen waar hij ooit mee begonnen was, had hij opgegeven. Hij vond nooit de motivatie om door te zetten en vol te houden. Mijn geniaal ukelele-idee was voor hem een hele confronterende spiegel die ik hem onbewust had voorgehouden. Is dit ook herkenbaar voor jou?

 

Doen of niet doen

Dit bracht ons tot een interessant gesprek, waar iedereen gelijkaardige situaties deelde. Conclusie van de dag: wil je iets bereiken, is het nodig dat je er wat voor doet. Je weet het wel, maar de vraag is: doe je wat nodig is? Ook mijn vriend wist dat iets niet vanzelf komt, dat je er wat voor dient te doen. Wist je dat de kloof tussen weten wat je dient te doen en het effectieve doen, gigantisch groot is?

Onze rit eindigde met gezellig samen simpele, bekende liedjes zingen. Een leuke rit, waar we het beste hebben uitgehaald. Mijn wens is dat ook mijn vrienden deze nieuwe inzichten gaan toepassen. Heb jij uit deze ervaring een mooi inzicht gehaald? Ga jij het dan ook meteen toepassen?

 

Tips en inspiratie

Als je niet weet hoe of waar te beginnen, heb ik enkele waardevolle tips voor je. Je kan ze vinden in mijn e-book, dat je gratis kan downloaden. Het zijn praktische tips, die je in je dagelijkse leven kan toepassen. Probeer het en kijk wat voor jou werkt. Het kost je niets, dus wat heb je te verliezen?

Of laat je inspireren door mijn andere blogs die reeds gepubliceerd zijn. Deel ze gerust met anderen die er ook iets aan hebben. Ik ben dankbaar dat ik de kracht en motivatie heb gevonden om door te zetten. Jij hebt het ook in jou. Laat je motivatie je leiden om te realiseren wat je wil. Jij kan het ook!

Onthoud: er is een groot verschil tussen weten wat te doen en het ook effectief doen.

Waar wacht je nog op?