Heb jij een mooie week achter de rug? De dagen worden steeds korter, dus laat ons dit weekend weer genieten van extra tijd met onze paarden. En dat hopelijk met mooi en droog weer.

Eerder deze week deelde ik een Instagram-post over longeren. Ik zeg vaak dat goed longeren een kunst is op zich en uit reacties blijft dat vele amazones het daarmee eens zijn. Oef 😊.

Vaak zie ik amazones die meer bewegen dan hun paard. Ze lopen constant in rondjes en “jagen” – bewust of onbewust – hun paard vooruit. Of het paard is in de war en draait steeds weer naar je toe. Ja, dan maar weer eens een nieuwe poging en zo gaat het vaak door, met frustratie tot gevolg.

Naar mijn mening is het nuttig om je paard zijn/haar eigen verantwoordelijkheden te leren, namelijk: tempo houden, in de juiste richting blijven en ondertussen ook kijken waar hij/zij de voeten neerzet.

Zet je paard in het gewenste tempo en ontspan jezelf. Paarden zoeken naar rust en comfort. Dat vinden ze niet als iemand steeds achter hen aan loopt. Relax en laat je paard zijn/haar werk doen. Valt je paard uit het tempo, corrigeer dan meteen. En daarna weer ontspannen, waarbij je rustig blijft stilstaan in het midden.

Geef je paard de kans om te leren wat je van hem/haar verwacht. En laat je paard zijn/haar verantwoordelijkheid nemen door het juiste tempo en richting te behouden.

Om het leuk en gevarieerd te houden, gebruik ik vaak obstakels (zoals balken of cavaletti’s), waar ze tijdens het longeren over mogen lopen of springen. Dat is goed voor hun fysiek, het zorgt voor een leuke afwisseling en bovendien laat je je paard nadenken. Een combinatie van fysiek en mentaal werk. En op deze manier leert je paard te kijken waar hij/zij de voeten neerzet.

Wil je begrijpen waarom rust en comfort zo belangrijk is voor je paard? Neem dan volgende week donderdag (5 november van 20u tot 21u) deel aan de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard”. Daar ontdek je wat jouw paard nodig heeft zodat jullie nog veel makkelijker samenwerken.

Registreer je via deze link: inschrijven online masterclass

Ondertussen wens ik je een fantastisch weekend en veel mooie momenten met je paard. Tot binnenkort!