In gesprekken met amazones hoor ik vaak frustratie als ze uitleggen waar ze vastlopen met hun paard. Soms komt het zover dat ze echt boos worden op hun paard. Gelukkig weet ik dat deze amazones zelfs als ze boos zijn niet agressief worden, maar ik heb ooit – helaas – andere taferelen gezien.

Zo herinner ik me enkele maanden geleden nog dat ik tijdens een van de laatste wedstrijden een combinatie zag waar het helemaal niet goed bij ging. Zelfs vanop een afstand zag ik dat de ruiter enorm boos werd op zijn paard. Hij werd ook echt hard, laat ons zeggen een beetje agressief, naar zijn paard toe. En dat vind ik echt zo jammer, want dat verdient geen enkel paard (trouwens geen enkel ander levend individu).

Naar mijn mening kon het paard er op dat moment zelfs ook niet aan doen, want het was gewoon bang. Als de ruiter dan zo reageert, verliezen ze een stuk van hun vertrouwen en maak je het vaak nog erger. Bovendien voelt je paard die emotie (boosheid in dit voorbeeld), maar ze weten niet op wie je boos bent: op jezelf of op je paard.

Hier was die ruiter natuurlijk boos op zijn paard, terwijl op dat moment het paard eigenlijk een heel andere aanpak nodig had, zodat hij dan mogelijk wel goed door de situatie was gekomen. Dat paard had gewoon vertrouwen en aanmoediging nodig in plaats van al die boosheid.

Je kan ook op een heel andere manier omgaan met je paard, waardoor ze met plezier en vertrouwen met je willen samenwerken. Daar spelen ook je emoties, je attitude en je gedrag en belangrijke rol bij.

Wil je goed begrijpen hoe dat samenspel werkt, dan nodig ik je van harte uit voor de online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard” op donderdag 11 februari van 20u00 tot 21u00. Breng ook jouw paardenvragen mee, ik beantwoord ze met plezier.

Schrijf je meteen gratis in via deze link: registreren online masterclass

Ben je benieuwd hoe andere deelnemers deze online masterclass hebben ervaren, klik dan hier en lees een aantal reacties.

Ik kijk er ontzettend naar uit, ben jij er volgende week ook bij?

Geniet van je weekend en tot binnenkort!

 

PS: eerder deze week is onze nieuwste trainingsvideo online gekomen, heb je deze al bekeken? Klik hier en kijk meteen naar de laatste updates.