“Goed begonnen is half gewonnen” – we kennen het spreekwoord allemaal. Vandaag wil ik een prachtig voorbeeld met je delen hoe sterk een goede voorbereiding bijdraagt tot een fantastisch resultaat.

Een 3-tal weken geleden heeft mijn merrie me verrast in de meest positieve zin. Wie me al langer volgt, weet dat ik fan ben om regelmatig te oefenen met trailerladen. En dat doe ik ook met mijn merrie, waarmee ik eigenlijk nooit op verplaatsing ga.

Tot ik dat weekend toch besliste om haar een keer te vervoeren. Tot mijn groot plezier ging ze uit zichzelf op de trailer. Prachtige start en uiteindelijk is dat ook wat we steeds oefenen. Tot zover ging het dus al goed.

Omdat het zo goed ging en ik echt voelde dat ze kalm en ontspannen was, besloot ik om een stukje met haar rijden. Een paard rustig laden en daarna effectief vervoeren – zonder stress – is nog heel wat anders. Ik begon rustig en reeds slechts een paar meter. Daar stopte ik om te kijken hoe ze reageerde en ik gaf haar een wortel om haar te belonen. Ze stond nog steeds even rustig.

Daarna reed ik een straat verder en daar stopte ik nog eens op een rustige plek langs de weg. In de trailer was ze nog steeds de rust zelf en ze at zelfs van het hooinet. Geen teken van stress. Dit was gewoon geweldig!

Toen deed ik het deurtje weer dicht en reed ik een kwartiertje verder, naar een plek waar ik haar zou afladen, even met haar ging rijden en daarna weer op de trailer zetten om naar huis te gaan. En ook dat verliep allemaal moeiteloos, alsof ze elke dag op de trailer staat.

Een achtergrondweetje: ze is 23 jaar en heeft in haar leven slechts 3 of 4 keer op de trailer gestaan, waarvan de eerste keer op haar 3 maanden als ze bij de mama wegging.

Wat ik hiervan heb geleerd is dit: tijdens het oefenen probeer ik de trailer zo leuk mogelijk te maken en krijgen mijn paarden eten als ze er vlot opgaan. Naar mijn mening heeft dat vele oefenen mijn merrie geholpen om vertrouwen te hebben in de trailer, zelfs al staat de trailer tijdens het oefenen stil. Ze heeft een positieve ervaring opgebouwd met de trailer en net dat heeft haar geholpen tijdens onze testrit.

Heeft jouw paard stress tijdens het laden of vervoeren? Of misschien in een heel andere situatie? Ik deel je graag de tips die ik heb toegepast en leer je met veel plezier het principe om dat vertrouwen van je paard op te bouwen tijdens de online clinic op 17 december van 20u tot 22u.

Daar leer ik je wat belangrijk is om het vertrouwen van je paard op te bouwen en hoe groot de invloed van jouw eigen attitude daarbij is. Het is live en online, dus je kan tijdens de uitzending meteen reageren stellen en uitgebreid advies vragen.

Lees hier hoe andere deelnemers de online clinic hebben ervaren:

“De online clinic was heel interessant en leerzaam, veel vragen zijn beantwoord. Vooral over de verschillende karakters van paarden en dat in combinatie met mijn karakter. Zo weet ik ten minste hoe ik het moet aanpakken. Ook de stabielere beenpositie vond ik interessant en hoe ik het stilstaan kan aanpakken. Dankjewel, ik heb er heel veel aan gehad om verder te kunnen werken met mijn paard.”

“Ik vond de online clinic heel boeiend. Mijn beste inzicht tijdens deze clinic is het karakter van het paard en hoe dit kan wisselen, in welke state of mind is het paard en hoe kan ik daar de training op afstemmen.”

Heb jij het gevoel dat dit helemaal is wat je nodig hebt, klik dan meteen hier: Ja, ik wil meedoen!

Wil je eerst graag meer informatie of meer reacties van deelnemers lezen, klik dan hier: info online clinic

Heb je nog vragen, stuur me dan een e-mail en ik contacteer je zo snel mogelijk.

En voor nu: geniet van je weekend en tot binnenkort!