“Ik wil zo graag genieten van een buitenrit, maar alleen met mijn paard geraak ik zelfs de straat niet uit.”

Dit is een reactie die ik ontzettend vaak krijg als het gaat over ontspannen buitenrijden met je paard. Misschien herken jij dit helemaal of heb jij hele andere uitdagingen met je paard.

De meerderheid van de ruiters heeft echt wel uitdagingen, de ene al ernstiger dan de andere, maar het mooie is dat voor elke uitdaging een oplossing is. Inderdaad, ook voor de uitdagingen die jij ervaart met je paard.

Zo dromen veel ruiters ervan om rustig met hun paard op wedstrijd of ontspannen op buitenrit te gaan. Helaas is die rust en ontspanning in realiteit eerder frustratie en een gevoel van machteloosheid als het paard bang en vol spanning is.

Tja, als het aan je paard ligt, blijft die liever op de weide bij de rest van de kudde. Daarvoor is het nu eenmaal een kuddedier.

In de eerste plaats is het belangrijk om zelf rustig te blijven. Niet altijd makkelijk, we hebben nu eenmaal geen knopje om onze gedachten en emoties uit te schakelen. Weet wel dat je paard alles voelt wat er in jou omgaat. Als dat niet de meest positieve gedachten zijn, kom je snel in een neerwaartse vicieuze cirkel met je paard. En dan loopt het meestal fout.

De situaties waarin het met je paard fout loopt, zijn meestal gelijkaardig. Als je weet welke dat zijn, kan je daarmee aan de slag. Werk daar samen met je paard aan in een veilige omgeving waar jullie beiden rustig zijn, zoals thuis in de piste of in de weide.

Op die manier bouw je een betere communicatie en vertrouwen met je paard. Hoe beter dat lukt in je vertrouwde omgeving, hoe beter het fundament wordt tussen jou en je paard. En dat neem je ook mee op verplaatsing.

In de kern bestaat de relatie tussen jou en je paard uit 3 pijlers: veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen. Hoe steviger die basis is, hoe meer je paard op jou vertrouwt in een nieuwe of enge situatie. Dan ziet je paard jou zoals de leider van hun eigen kudde. Is de leider van de kudde rustig, dan weten ook de andere paarden dat er niets aan de hand is en kunnen zij ook gerust zijn. Zo werkt het bij paarden.

Heel simpel in theorie, maar de praktijk is dan weer wat anders. Dan komen we terug op het punt om zelf rustig te zijn. Maar wat als je paard helemaal gespannen is en ondertussen een meter groter is geworden?

Precies daarvoor is dat voorbereidend werk zo belangrijk. En deze winterperiode is net ideaal om aan die dingen te werken. Voor de meeste oefeningen heb je niet veel plaats nodig, een (schuil)stal is vaak al voldoende. Dat betekent dat je ook bij slecht weer aan de slag kan met je paard.

Werk vooral aan het vertrouwen van je paard. Zowel het vertrouwen in zichzelf, in jou en in de omgeving. Investeer je daarin de volgende weken wat tijd, dan zal je verrast zijn welke resultaten je hebt in het voorjaar. Zelfs al oefen je wekelijks maar 10 minuten, alle beetjes helpen.

En hoe geweldig zou het zijn als je in het voorjaar zonder frustratie op verplaatsing kan? Vandaar, de beloning van je inzet is het meer dan waard om er nu wat tijd aan te besteden. Dit is mentale training voor je paard en die is net zo belangrijk als hun fysieke training. Het brengt meer rust en mentale balans voor je paard.

Gisteren heb ik al een heleboel tips gedeeld tijdens de online masterclass. Heb je deze gemist, dan raad ik je aan om alvast in te schrijven voor de volgende editie (klik hier).

Welke oefeningen doe je dan met je paard om te werken aan die basis, zodat je de uitdagingen aanpakt?

Wat ik je zou aanraden, is afhankelijk van jouw situatie. Precies daarom heb ik mijn community opgericht, waar je een hele bibliotheek aan oefeningen, video’s, antwoorden op vragen, masterclasses over bepaalde thema’s, … op elk moment kan raadplegen. De oefeningen heb ik opgenomen met mijn eigen paarden, zodat je het ook meteen zelf kan toepassen.

Dat is namelijk de bedoeling van de community, dat je het met jouw paard gaat DOEN. Zonder actie, geen resultaat.

Klik hier voor meer informatie over de community

Ondertussen staat er in de community voor 7 maanden aan content over verschillende thema’s. Zo zijn deze onderwerpen al aan bod gekomen: connectie, trailerladen, stilstaan bij opstappen, leiden, schriktraining, mentale training, verlatingsangst, motivatie en nog vele andere topics.

Bovendien kan je live deelnemen aan een masterclass en Q&A via Zoom, zodat je persoonlijk je vragen kan stellen. Hoe waardevol is dat?

Dit zijn enkele reacties hoe deelnemers de community ervaren:

 Dankzij de community heb ik veel meer plezier en zie je eigenlijk pas wat je nog meer met je paard kan doen.

Het zijn vaak kleine dingen die wel echt werken en daar word ik zo blij en gelukkig van. Ik ben relaxed en daardoor mijn paard ook.

Je hebt interessante onderwerpen die je goed en duidelijk uitlegt. De community is zeker een aanrader: leerzaam en mooi om dingen te kunnen delen.

Voor mij is de community de motivatie om terug met mijn paard bezig te zijn.

Je hebt meer gegeven dan voorstelbaar!! De community is een aanrader voor wie meer wil leren en connectie met mensen die ook anders met hun paard om willen gaan.


Gun jezelf en je paard dit waardevolle eindejaarscadeau voor slechts 25€. Je krijgt er zelfs een hele mooie bonus bovenop. In januari verhoogt de prijs namelijk naar 39€, maar als je vóór 31 december 2021 lid wordt, blijft jouw bijdrage ook de volgende maanden slechts 25€.

Jawel, je leest het goed. Als je deze maand inschrijft, blijft jouw bijdrage 25€ zo lang je lid blijft. Hoe lang je lid blijft van de community, kies je trouwens helemaal zelf. Aan het einde van de maand krijg je per e-mail een uitnodiging om te verlengen. Je kiest dan zelf of je in de community blijft of de uitnodiging negeert. En dan ben je er ook gewoon weer uit zonder opzeg of iets dergelijks. Zo simpel is het.

Kortom, superveel waarde die je krijgt voor een laag bedrag. Daar vind je precies de oefeningen die jij nodig hebt om de uitdagingen van jouw paard aan te pakken. Help zo je paard om meer vertrouwen te krijgen, zodat je met plezier op wedstrijd, op les of op buitenrit vertrekt.

Dus geen excuses meer als je niet weet waar te beginnen, de antwoorden staan in onze online leeromgeving 😉.

Heb je hierover nog vragen of heb je het gevoel dat je individuele begeleiding nodig hebt, stuur me een e-mail en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Ik help jou en je paard met veel plezier op weg.

Maak er een fantastisch weekend van en ik verwelkom je heel graag in de community.

Tot binnenkort!