Wat een prachtig weer was het de voorbije week! Hebben jij en je paard er ook zo van genoten? Het is echt fantastisch hoeveel energie de zon ons geeft 😊.

Voor we het weekend starten, wil ik je een vraag meegeven om eens bij stil te staan. Maar eerst deel ik even een quote om die vraag te kaderen:

“Wanneer je weer in gezelschap bent, leun je achterover en luister je in plaats van te praten.
Gegarandeerd dat je nieuwe dingen hoort en ziet.”

 

Het is absoluut zo dat je veel leert door naar anderen te luisteren. Tenminste als je luistert naar de juiste mensen 😉. De vraag die ik je hierbij wil meegeven: Sta jij ervoor open om te luisteren naar je paard?

Naar mijn mening zijn paarden onze grootste leermeesters. Ze laten perfect zien wat je nog mag leren, tenminste als je openstaat voor wat je paard ‘zegt’.

Daarmee bedoel ik absoluut niet dat je paard zijn zin mag doen als die een ander plan heeft dan jij. Wat ik wel bedoel: luister je naar de signalen van je paard als je paard iets niet doet?

Misschien ben je niet duidelijk, is je paard afgeleid, heeft je paard ergens pijn, durft je paard niet doen wat je vraagt, heb je de juiste aanpak voor die situatie, … Het zijn allemaal vragen om even bij stil te staan als je paard niet doet wat je vraagt.

Heel vaak zijn ruiters gefrustreerd omdat hun paard niet luistert, maar bekijk dat eens van een andere kant. Het geeft je een mooie uitnodiging om iets nieuws te leren. Denk in die situatie even na wat de reden kan zijn en hoe je dat anders kan aanpakken.

Kom je er niet uit, vraag dan advies aan iemand die weet hoe je dat oplost. Zorg wel dat je raad vraagt aan de juiste persoon, namelijk iemand die zelf al heeft bereikt wat je wil kunnen op een respectvolle manier voor het paard.

Hierbij is je attitude ontzettend belangrijk: openstaan om te leren van en met je paard. Wat kan je leren van de situatie en wat heb je nodig om dat op te lossen?

Als je deze uitnodiging om te leren aanneemt, eventueel met hulp van iemand anders, dan heb je zelf ook weer meer kennis en ervaring. En dat is hoe je steeds wijzer wordt als paardenmens.

Trouwens, met die attitude waarbij je openstaat om van en met je paard te leren, kan je bijna niet meer gefrustreerd zijn omdat je weet dat het een nieuw leermoment is.

Tips en voorbeelden uit de praktijk over een efficiënte aanpak als je paard niet doet wat je vraagt, geef ik op donderdag 17 maart vanaf 20u00 tijdens de gratis masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard“.

Klik hier en schrijf je meteen in voor deze masterclass: Yes, ik wil meer tips!

Na deze online masterclass heb je nieuwe inzichten over de relatie met je paard en wat ervoor nodig is om samen een (h)echt team te vormen. Dit zijn enkele fragmenten hoe andere deelnemers deze masterclass hebben ervaren:

 

  • Een zeer leerrijke online masterclass en een echte eye-opener.
  • Ik vond het super interessant, het was van A tot Z leerzaam en boeiend.
  • De masterclass is zeer interessant, korte tips die veel verschil zullen maken.
  • Super, gestructureerd en heel duidelijk met veel praktijkvoorbeelden.
  • Geweldig hoe jij kan vertellen en alles simpel houdt zodat iedereen het begrijpt.


Voor meer reacties van deelnemers: klik hier.

Ik nodig je van harte uit voor deze masterclass en kijk ernaar uit om ook jou te inspireren met nieuwe inzichten en een andere kijk op de uitdagingen met je paard.

Ben jij erbij op donderdag 17 maart?

Dan wens ik je een fantastisch weekend, geniet van het mooie weer en tot binnenkort!