Vandaag val ik even met de deur in huis en heb ik meteen een vraag voor je. Hoe is de relatie met jouw paard: vele tinten grijs of zwart/wit?

Waarschijnlijk heb je nu geen idee wat ik hiermee bedoel en dat snap ik helemaal. Ik vond het echter een leuke vraag om even je aandacht te trekken. Toch zit er een waardevolle les achter die ik graag met je deel, dus nu even serieus 😉.

De kans is groot dat jij en je paard ook veel “grijs” hebben in jullie relatie. Dit geldt trouwens voor de meerderheid van de mensen die met paarden omgaan, je bent absoluut niet alleen. Zelf heb ik trouwens ook heel lang in die grijze zone gezeten. Het is pas wanneer je beseft hoe “grijs” je omgaat met je paard, dat je eruit komt. Wie weet komen jij en je paard er al uit na het lezen van dit artikel.

Laat me even een voorbeeld delen dat ik geregeld bij mijn kudde paarden zie. Je herkent het vast ook wel wanneer paarden onderling een serieuze discussie hebben en een van de paarden plots een felle trap uitdeelt. Dat is even hard – letterlijk en figuurlijk – maar weet je wat ik daar zo prachtig aan vind?

Het is enkel hard voor die ene moment, waarin het paard aangeeft dat iets niet naar zijn zin is. Meteen daarna is alles vergeten en staan diezelfde 2 paarden die net nog een discussie hadden, samen gezellig te eten of krabben ze elkaar aan de schoft. Alles is dan weer oké.

Paarden denken en reageren zwart/wit: het is goed of het is niet goed. En dat verwachten ze ook van jou als je een goede leider voor hen wil zijn.

Daar zit voor ons een hele belangrijke les, want bij mensen blijft een discussie (of dat nu met een andere mens of met je paard is) vaak nog ‘sluimeren’. Het blijft nog een tijdje in onze gedachten hangen. Dat merk ik ook vaak bij amazones waarmee ik werk: het paard doet niet wat ze verwachten en ze voelen frustratie opkomen.

Mijn advies: los je misverstand met je paard op en laat het dan los. Als de situatie voorbij is en je paard werkt weer mee, dan is alles weer oké. Reageert je paard nu zoals je wil, dan is het goed (wit). Doet je paard even iets anders dan wat je had gevraagd, dan is het niet goed (zwart).

Help je paard om het juiste te doen en meteen daarna zijn jullie weer de allerbeste vrienden. Je mag streng maar rechtvaardig zijn, maar enkel op de moment als het nodig is. Is het opgelost, dan ben je meteen weer zacht en vriendelijk. En dat bedoel ik met zwart/wit, net zoals de paarden die in de weide vechten en enkele seconden later weer de beste vrienden zijn.

Herken jij de grijze zone met je paard? Als je wil leren hoe je duidelijk (zwart/wit) kan zijn voor je paard, neem dan deel aan de online clinic “Begrijp je paard beter” op donderdag 25 februari van 20u00 tot 22u00.

Daar neem ik je een avond mee in de boeiende wereld van natuurlijk gedrag van paarden en hoe je dat kan inzetten om beter samen te werken met je paard. De plaatsen zijn beperkt, zodat elke deelnemer persoonlijk advies krijgt op een situatie met haar paard. Bovendien bekijken we ook even waar de uitdagingen liggen tussen jouw karakter en dat van je paard en hoe je dat concreet aanpakt.

Lees hier meer informatie en feedback van andere deelnemers: online clinic

Of reserveer meteen je plaats via deze link: inschrijven online clinic

Zelf kijk ik er enorm naar uit om tijdens de online clinic een aantal amazones te begeleiden naar een duidelijke relatie met hun paard (zwart/wit) in plaats van nog langer in de grijze zone te blijven.

Geniet van je weekend en tot binnenkort!

 

PS: vorige week is onze nieuwste trainingsvideo online gekomen, heb je deze al gezien? Klik hier en kijk meteen