Herinner je nog de dag dat jij en je paard voor het eerst zagen? Wat zocht je in een paard en wat zorgde ervoor dat je voor dat paard hebt gekozen?

Op de een of andere manier voelde je dat dit paard bij jou hoorde en helemaal was wat je zocht. Maar toch is de kans groot dat je ondertussen een aantal “probleempjes” hebt ontdekt met dit paard. Misschien is het toch net niet de ideale match die je in het begin dacht dat het zou zijn.

En dat kan, want je neemt een beslissing op basis van enkele korte momenten. Bij de zoektocht naar een paard is het onmogelijk om helemaal te weten of het “de perfecte match” is. Bestaat dat trouwens wel?

Ik ben het er helemaal mee eens dat de relatie tussen mens en paard niet altijd even makkelijk is. In eender welke relatie zijn trouwens wel eens onenigheden of misverstanden, dus ook met je paard.

Maar wat ik wel sterk geloof: je hebt je paard gekozen voor een reden. En daarmee bedoel ik niet enkel om te gaan wandelen, springen, reining, of welke discipline dan ook. Er is nog een dieperliggende reden die ervoor heeft gezorgd dat je een bepaalde “klik” had met je paard.

Je hoort me vaak zeggen dat mijn paarden mijn beste leermeesters zijn. Wat ik belangrijk vind, is dat je openstaat om te leren van en met je paard. En dat vraagt ook wat van jou, namelijk een positieve attitude. Enkel met die attitude kan je ontzettend veel bereiken met je paard.

Jawel, ook met jouw paard, ook al is het niet altijd de meest ideale match. Er zijn namelijk altijd mogelijkheden om jullie uitdagingen op te lossen. Als je wil leren, kan jij je paard beter leren begrijpen zodat je ontdekt hoe jullie beter gaan samenwerken.

Ik geloof namelijk ook dat net die uitdagingen met je paard een kans zijn om te leren wat je nodig hebt om verder te komen. En dat kan zowel zijn op gebied van paardenkennis, vaardigheden of zelfs op persoonlijk vlak. Want om goed te zijn met paarden, is die sterke en positieve attitude essentieel.

Daar komt nog iets bovenop, namelijk het feit dat weten hoe je iets oplost niet genoeg is. Je moet het ook gaan DOEN. En ook dat merk ik heel vaak, dat paardenmensen weten dat er iets moet veranderen of dat ze ergens hulp bij nodig hebben (ook dat is leren met je paard), maar dat ze de stap niet zetten om het te doen. Tja, dan komt er natuurlijk ook geen verbetering.

Aan de andere kant zijn er ook veel paardenmensen die zich niet realiseren dat ze eigenlijk een probleem hebben. Dat zit vaak op gebied van respect.

Denk maar aan paarden die met hun hoofd duwen tijdens het opzadelen, paarden die je omverlopen, paarden die niet stilstaan bij het opstappen, paarden die met jou naar de weide wandelen in plaats van omgekeerd en ga zo maar door.

Dat zijn enkele voorbeelden van situaties die zorgen voor frustratie bij veel ruiters, maar waar de meerderheid ook niets aan doet. We zijn weer bij het doen 😉.

Het kan natuurlijk ook dat je niet weet wat je eraan kan doen. En wees gerust, daarin ben je absoluut niet alleen. De vraag is: wil je er iets aan doen? Wil je dat de omgang met je paard veel makkelijker en aangenamer is voor jou én voor je paard?

Met al die kleine irritaties geeft je paard jou eigenlijk de kans om te leren. Neem jij die kans of vind je het oké om gefrustreerd te blijven?

Als jij bereid bent om de uitdagingen met je paard aan te pakken, kom dan in actie. Stuur me een e-mail en laat me op welk gebied jij en je paard geen match (meer) zijn. Dan neem ik contact met je op om de situatie samen met jou even te bekijken.

Heb je momenteel geen specifieke uitdagingen, dan ben ik nog steeds benieuwd hoe jouw paard bij je terecht is gekomen. Wil je jouw verhaal met me delen in een e-mail?

Ik hoor graag mooie paardenverhalen, dus laat maar komen.

Maak er een geweldig weekend van en tot binnenkort!

Ps. Binnenkort geef ik de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard”.

Schrijf je meteen in zodat je ontdekt hoe jij en je paard een sterke band en goede samenwerking opbouwen. Klik hier om je gratis plaats te reserveren.