Een van de dingen waar ik rotsvast in geloof: de aanhouder wint, altijd. Soms kan het langer duren dan je hoopt of verwacht, maar doorzetten is een van de belangrijkste onderdelen om te bereiken wat je wil, op eender welk vlak.

Waar ik niet in geloof: perfectie, zeker niet in de paardensport. Er zijn zoveel factoren die meespelen en dan ben je ook nog eens met 2: elk met een eigen karakter, een eigen humeur, eigen ideeën, sterktes en zwaktes. Met die combinatie ga je als paard en ruiter aan de slag. En dat is geen eenvoudige opdracht.

Ik geloof dan weer wel dat je mag streven naar perfectie. Dat motiveert je namelijk om verder te komen dan je denkt dat mogelijk is. Als je me 5 jaar geleden had gevraagd of ik ooit met mijn paard zonder hoofdstel een dressuurproef of hindernissenparcours zou kunnen rijden en dat met controle, dan had ik er waarschijnlijk zelf eens goed mee gelachen.

Toch is dat nu de realiteit en daar is mijn doorzetting de grootste factor. Blijven oefenen, steeds gaan voor verbetering en zo verras je jezelf steeds opnieuw wat er mogelijk is. Van daaruit bouw je steeds weer verder. Zo kom je vroeg of laat ergens waarvan je eerder nooit dacht dat het mogelijk was.

Op sommige momenten gaat alles als vanzelf en helaas zijn er ook momenten dat niets lijkt te lukken. Dat hoort er nu eenmaal bij. Toch wint de aanhouder altijd.

Leren gaat altijd met vallen en opstaan, soms letterlijk als het gaat over paarden. Sta weer op, klop het zand van je kleren en ga weer dapper door. Hou het beeld dat je wil bereiken voor je ogen.

Probeer je paard te begrijpen en zet een stapje terug als het nodig is. Elke minuut die je doorbrengt met je paard, draagt bij tot je grotere doelen. En net de momenten waarop het helemaal niet lukt zoals je wil, zijn de momenten waar je het meest van kan leren.

Ik deel je graag de tips die ik heb toegepast in mijn eigen leerproces tijdens de online clinic “Begrijp je paard beter” op donderdag 25 februari van 20u00 tot 22u00.

Lees hier hoe andere deelnemers de online clinic hebben ervaren:

“De online clinic was heel interessant en leerzaam, veel vragen zijn beantwoord. Vooral over de verschillende karakters van paarden en dat in combinatie met mijn karakter. Zo weet ik ten minste hoe ik het moet aanpakken. Dankjewel, ik heb er heel veel aan gehad om verder te kunnen werken met mijn paard.”

“Ik vond de online clinic heel boeiend. Mijn beste inzicht tijdens deze clinic is het karakter van het paard en hoe dit kan wisselen, in welke state of mind is het paard en hoe kan ik daar de training op afstemmen.”

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten met je paard naar een hechte samenwerking, reserveer dan meteen je plaats:

Ja, ik doe mee met de online clinic!

Ik kijk er ontzettend naar uit om je 2 uur mee te nemen in de boeiende wereld van paarden en jouw paardenkennis naar een volgend niveau te brengen. Daarna is het aan jou om de vele praktische tips toe te passen met je eigen paard. De aanhouder wint altijd en dat geldt ook voor jou. 

Maak er een fantastisch weekend van en tot binnenkort!

Ps. Heb je mijn nieuwe podcast al beluisterd? Klik hier