Het is geen nieuws als ik je vertel hoe sterk en krachtig paarden zijn. Dat heeft veel voordelen (bijvoorbeeld in de paardensport), maar ook wel nadelen als je paard die kracht tegen jou gebruikt.

Toch zijn er een aantal simpele oefeningen die je helpen om weer leiderschap te nemen over je prachtige en krachtige paard. Wat hierbij belangrijk is om te weten: je paard heeft niets tegen jou persoonlijk. Het is een natuurlijke reactie van hen om te reageren tegen druk. Paarden zijn vluchtdieren en dat instinct heeft hen door de evolutie heen geholpen om te overleven.

Als je goed wil samenwerken met je paard, is het essentieel om je paard te leren dat hij jou kan vertrouwen. En dat ook in uitdagende of enge situaties. Op die momenten wil je een paard dat meegaat op jouw druk (in dit geval je hulpen) in plaats van ertegen te vechten.

Een van de handigste tips die ik heb geleerd van Pat Parelli: hoe beter je paard zijwaarts en achteruitgaat, hoe beter je paard alle andere dingen doet. Dit kan ik ondertussen absoluut bevestigen. Zelfs als je dit oefent op de grond, merk je verbetering tijdens het rijden.

Ook hier ligt weer de link met de natuurlijke reacties van paarden. Ze zijn gewend om vooral voorwaarts te gaan, want het zijn vluchtdieren. Rennen kunnen ze als de beste. Bij zijwaartse en achterwaartse bewegingen gebruiken ze hun brein veel meer, dan denken namelijk veel meer na waar ze hun voeten neerzetten. Zie het als de combinatie van fysieke én mentale training.

Als bonus daarbovenop is het ook goed voor jouw leiderspositie ten opzichte van je paard. Enkel voordelen dus om hier meer op te oefenen.

Bovendien heb je een goede communicatie nodig om je paard vlot zijwaarts te vragen, zowel tijdens het rijden als op de grond. En het leuke bij grondwerk: je kan je afstand steeds verder uitbouwen, wat de communicatie met je paard nog meer gaat verfijnen.

Wil je hier dieper op ingaan, schrijf je dan in voor de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard” op donderdag 11 maart om 20u.

Daar gaan we dieper in op het natuurlijke gedrag van je paard, zodat je bepaalde reacties van je paard beter begrijpt. Met behulp van deze inzichten weet je ook hoe je de uitdagingen met je paard veilig en constructief oplost.

Schrijf je meteen gratis in: Ja, ik neem deel aan de gratis online masterclass

Lees hier enkele enthousiaste reacties van eerdere deelnemers:

“Superfijn deze online masterclass. Veel goede inzichten en antwoorden op je vragen.”


“Ik vond de online masterclass boeiend door de concrete voorbeelden. Van mij had het nog langer mogen doorgaan.”

“Mijn beste inzicht is dat mijn eigen rust veel kan betekenen om een goed team te vormen, om een goede leider te zijn.”

“Ik vond de online masterclass superleuk. De afwisseling van info en vragen beantwoorden was heel leerrijk. Mijn beste inzichten komen van de praktische tips.”
“Vond het super interessant en op een zeer duidelijke manier uitgelegd! Bedankt Dorien!”Nog meer leuke reacties lees je hier.

Wil jij ook een persoonlijk antwoord op jouw vragen, schrijf je dan meteen in voor deze boeiende en leerrijke avond. Ik kijk er alvast naar uit om je daar te verwelkomen.

Geniet samen met je paard van een mooi weekend. Tot binnenkort!

 

PS: Heb je mijn nieuwe podcast al beluisterd? Klik hier