Je hoort vaak zeggen dat alles zijn voor-en nadelen heeft. Mensen die mij kennen, weten dat ik vooral de voordelen van alles zoek. Ja, zelfs de meest onaangename situatie heeft een positieve kant. De kunst voor een gelukkiger leven, is om de positieve kant van elke situatie te vinden. Soms duurt het even, maar er is altijd iets positief aan elke situatie. 

Enkele dagen geleden heb ik een belangrijke positieve kant ontdekt van mijn relatie die over de landsgrenzen gaat. Mijn vriend woont namelijk in Duitsland, op bijna 5 uur van waar ik woon (zonder file). Er zijn wel meerdere voordelen, maar ik besef nu dat de afstand me verplicht om te ontspannen als ik bij hem ben. Dat is iets wat ik mezelf nog steeds te weinig gun. Een enorme valkuil als je van je passie je werk maakt. Soms weet je van geen ophouden, omdat je het met liefde en plezier doet. Zelfs dan is het echter ook nodig om af en toe eens rust en ontspanning te nemen om weer op te laden. 

Ik realiseer me dat ik de tijd dat we samen zijn, helemaal vrij probeer te houden. We zien elkaar (nog) niet wekelijks, dus de tijd die we samen zijn, wil ik echt letterlijk samen doorbrengen. Vandaar zijn het voor mij dagen dat ik helemaal even kan relaxen en leuke dingen doe, waar ik anders geen tijd voor neem. Weer een bewijs dat het leven heel goed voor ons zorgt. Als we onszelf geen rust geven als het nodig is, krijg je situaties die je ertoe dwingen. Dit is natuurlijk een hele aangename dwang. Het leven heeft duidelijk humor…

Heb jij een lastige of moeilijke situatie waar je het voordeel (nog) niet van inziet? Kijk eens even of het je ergens iets positiefs heeft gebracht? Het kan heel subtiel zijn. Misschien zit je nog te hard in de situatie zelf en zie je het pas later. Bij mij heeft het ook 6 maanden geduurd eer ik dit me dit voordeel realiseerde. Sta open om positieve punten te zien, want elke situatie heeft wel degelijk voordelen. Hoe lastig, pijnlijk, moeilijk, … de situatie ook is. 

Vaak zien anderen de voordelen ook sneller dan jezelf. Als je er zelf middenin zit, is je aandacht meestal op de negatieve kant of de nadelen gevestigd. Iemand die buiten de situatie staat, heeft gewoonlijk een meer objectieve kijk op de feiten. Praat er dus gerust over met iemand uit je omgeving, die je misschien sneller positieve inzichten kan geven.

Alles gebeurt steeds voor een reden, daar geloof ik sterk in. Een onaangename situatie brengt meestal op termijn verbetering. Denk bijvoorbeeld aan een ontslag, om nadien een job te vinden die je veel liever doet. Heb jij zelf een voorbeeld van een onaangename situatie, die achteraf bekeken een enorme verbetering heeft gebracht? Ik hoop van harte dat je zo steeds bewuster wordt van alle voordelen die het leven voor je in petto heeft.