Een van de leukste dingen tijdens de zomerperiode voor mij, zijn de vele muziekfestivals. Elk weekend kan je samen met vrienden wel ergens naartoe om te genieten van leuke optredens. De meeste mensen zijn goedgezind, zodat er een leuke, ontspannen sfeer heerst. Het geeft vaak een gevoel van verbondenheid, met mensen die dezelfde interesses hebben.

Tijdens een van die festivals deed een artiest tijdens zijn optreden een oproep. Hij vertelde een stuk van zijn persoonlijk verhaal en vroeg het publiek wie altijd zichzelf durft te zijn. Honderden handen gingen in de lucht. Ik vond het prachtig, maar heb mijn eigen hand niet opgestoken. Ik dacht er even over na…

De vraag die meteen door mijn hoofd ging was: zijn al die mensen altijd en overal zichzelf? Het onderwerp spreekt me natuurlijk enorm aan, het is grotendeels ook waar ik mensen mee wil helpen. Maar altijd en overal 100% jezelf durven zijn, is niet zo vanzelfsprekend. Ben ik altijd en overal 100% mezelf? Meestal wel, maar er zijn toch situaties waar ik mezelf misschien wat zou inhouden. Of misschien zijn er situaties in een bepaald gezelschap waar ik mijn mening voor mezelf hou in plaats van ze te delen. Ben jij overal en altijd 100% jezelf?

Het is heel dapper om altijd en overal 100% jezelf te zijn. Ik ben heel goed op weg, maar durf te bekennen dat ik er nog niet helemaal ben. Het is ook weer een proces waarin je groeit. Wanneer ben je zelfs 100% jezelf? Ook als persoon blijf je groeien en evolueren. Ik denk dat de meeste mensen nog moeten ontdekken wie ze precies zijn en wat ze willen. Als je dat niet weet, kan je dan 100% jezelf zijn?

Wat hier voor mij belangrijk is, is dat je je waarden kent. Hierover heb ik eerder al eens een blog geschreven (https://www.dorienlambrechts.com/waarden/). Voor mij staan eerlijkheid, integriteit, dankbaarheid, respect en vertrouwen bovenaan mijn lijstje. Dat zijn de kernwaarden die bij mij horen en die ik elke dag toepas. Als je volgens je eigen waarden leeft, ben je trouw aan jezelf. Naar mijn mening, ben je dan al een heel eind op de goede weg.

Nog iets dat je enorm helpt, is om je grenzen te stellen (lees ook mijn blog https://www.dorienlambrechts.com/grenzen-stellen/). Durf jij opkomen voor jezelf? Durf jij aangeven wat je wil of wat je net niet wil? Op dit vlak heb ik veel lessen moeten leren, maar het lukt me steeds beter. Ik bewaak mijn grenzen voor anderen, maar ook voor mezelf. Ben jij iemand die over je eigen grenzen gaat? Of zorg jij dat iedereen ze altijd respecteert, ook jijzelf?

Een ander belangrijk punt is doen wat je graag doet. Durven kiezen voor jezelf en jezelf op de eerste plaats zetten. Ook een werkpunt voor velen, waar ikzelf de laatste maanden ook enorm in gegroeid ben. Ook dit is een thema dat vaak terugkomt in mijn blogs, omdat het zo belangrijk is. Voor de meesten is het een uitdaging om jezelf op de eerste plaats te zetten. Gun jij jezelf elke dag om iets te doen wat je echt graag doet? Doe jij elke dag iets waar je enorm van kan genieten, ontspannen of weer opladen?

Als je aan deze punten werkt, ben je enorm goed op weg om jezelf te zijn. Misschien heb je inzichten gekregen om iets te veranderen. Ik moedig je aan om ervoor te gaan. Kies ervoor om jezelf te zijn. Durf te laten zien wat voor een prachtige persoon je bent en hoeveel potentieel je hebt. Wat heb je nog nodig om altijd jezelf te durven zijn?