Is er iets dat jij heel graag zou willen of kunnen? Alles is mogelijk, je kan veel meer dan je denkt. Er is echter een detail dat sommigen wel eens vergeten. Wil je iets bereiken, zal je er ook iets voor moeten doen. Het komt voor niemand zomaar uit de lucht gevallen. Dat zou net iets te gemakkelijk zijn…

Als je verlangen groot genoeg is, lukt het de meesten nog om met veel enthousiasme te beginnen. Effectief met iets beginnen, is niet altijd gemakkelijk. Je bent eerst al uit je comfortzone gesprongen. Afhankelijk van wat je gaat doen, is het een kleine stap of zelfs een grote, enge sprong in het diepe. Wees trots op jezelf dat je dit alvast hebt gedaan. Was het achteraf bekeken nodig om je zoveel zorgen te maken?

Nadat je bent begonnen, is doorzetten enorm cruciaal. Hou je doel in het vizier. Stel jezelf voor hoe fantastisch het is om je doel te realiseren. Hou dat gevoel vast, het is de motor die je helpt om vooruit te blijven gaan. Meestal ervaren we in het begin veel vooruitgang. We zien resultaten, wat ons nog extra motiveert om te blijven doorgaan. Op een bepaald niveau is de vooruitgang echter minder spectaculair. Het lijkt moeizamer te gaan. Misschien lijkt het zelfs of je helemaal niet meer vooruit geraakt. Dit is een heel belangrijke fase. Dit is waar veel mensen het opgeven…

Hierbij denk ik steeds aan het verhaal “3 feet from gold”. Het gaat over een goudzoeker, die het opgaf toen hij op net geen meter (letterlijk “3 feet”)  afstand was van het begeerde goud. Hij verkocht zijn materiaal voor een appel en een ei. Zijn opvolger vond met weinig moeite (nog maar een meter te gaan) een rijke goudader. Kan je je inbeelden hoe de oorspronkelijke goudzoeker zich voelde?

Laat je hierdoor niet afleiden. Blijf vertrouwen in jezelf. Blijf vertrouwen dat inzet altijd beloond zal worden. Blijf vertrouwen dat je vooruitgang maakt, ook al lijkt het op een bepaald moment stil te staan. Zolang jij je best blijft doen, maak je vooruitgang. Blijf werken aan een goede basis. Bouw een stevig fundament, zodat je klaar bent om verder te groeien. Heb je al eens een kaartenhuisje gebouwd? Dit vraagt veel geduld, vooral voor de onderste laag. Als je daar veel tijd aan besteed en zorgt dat de basis heel stevig is, gaat de rest veel gemakkelijker. Heb je het al eens van die kant bekeken?

Heel vaak zie je enkel de successen van anderen. Leer van anderen, maar vergelijk je niet met hen. Iedereen heeft zijn eigen weg af te leggen. Iedereen is anders en start vanuit een andere situatie. Kijk op dat moment eens een keer terug van waar je komt. Je hebt ook al een hele weg afgelegd. Je hebt al veel bereikt en geleerd. Kan je nu ook je eigen successen zien?

En nog belangrijker: blijf jij doorzetten tot je doel bereikt is?