Paarden zijn van nature prooidieren en daarom een expert in snelheid. In het wild hebben ze die gave nodig om te vluchten voor hun leven als er roofdieren op de loer liggen. Ook al zijn paarden bij ons veilig, het instinct zit nog steeds in hun genen.

Volgens deze evolutionaire ontwikkeling is het dus heel normaal dat paarden ontzettend snel zijn. Je hoeft hen niet te leren waar “het gaspedaal” staat, die gebruiken ze uit zichzelf. Dat veroorzaakt vaak situaties waarbij het voelt alsof je geen controle hebt. Net daarom is een goede “rem” essentieel.

Bekijk het eens van een andere kant. Hoe zou het voor je voelen als je paard de verantwoordelijkheid neemt over de “rem” en dat jij de “gaspedaal” mag bedienen. Ik durf te wedden dat enkel de gedachte daaraan je al een heel fijn gevoel geeft.

Goed nieuws: daar kan je aan werken, zelfs met behulp van grondwerk. Mijn springpaard had vroeger ook geen goed afgestelde rem en daar ben ik intensief mee aan de slag gegaan. Ondertussen stopt hij tijdens het grondwerk zelfs vanop grote afstand (ongeveer 10 à 15 meter) bij een heel subtiel signaal, zelfs vanuit galop naar stilstand. Een mooie balans tussen “de gas en de rem”. En dat voel je ook tijdens het rijden.

Wil jij ook graag de controle over het gaspedaal en een paard dat zorgt voor de rem, schrijf je dan meteen in voor de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard” op donderdag 11 maart. Daar deel ik op welke manier je ook jouw paard kan leren dat er ook iets bestaat als stoppen en vertragen.

JA, IK DOE GRATIS MEE MET DE ONLINE MASTERCLASS

Heb je niet meteen uitdagingen met de controle over je paard, dan nog raad ik je van harte aan om je in te schrijven. Lees hier waarom andere deelnemers zo enthousiast zijn:

“Superfijn deze online masterclass. Veel goede inzichten en antwoorden op je vragen.”

“Ik vond de online masterclass boeiend door de concrete voorbeelden. Van mij had het nog langer mogen doorgaan.”

“Mijn beste inzicht is dat mijn eigen rust veel kan betekenen om een goed team te vormen, om een goede leider te zijn.”

“Ik vond de online masterclass superleuk. De afwisseling van info en vragen beantwoorden was heel leerrijk. Mijn beste inzichten komen van de praktische tips.”

“Vond het super interessant en op een zeer duidelijke manier uitgelegd! Bedankt Dorien!”Nog meer leuke reacties lees je hier.

Heb jij ook een aantal paardenvragen waar je een objectief antwoord op wil, schrijf je dan meteen in voor deze boeiende en leerrijke avond. Ik kijk er alvast naar uit om je daar te verwelkomen.

Maak er een geweldig weekend van en tot binnenkort!

PS: Heb je mijn nieuwste trainingsvideo al bekeken? Klik hier